EU zbog ChatGPT-a mora izraditi novi nacrt pravila za ograničavanje zloporabe umjetne inteligencije

Autor:

Jonathan Kemper, Unsplash

Chatbot je proteklih mjeseci zaslijepio internet svojom brzom produkcijom ljudske proze. Izjavio je ljubav novinaru New York Timesa. Napisao je haiku o majmunima koji se oslobađaju iz laboratorija. Dospjelo je čak i u Europski parlament, gdje su dva njemačka člana održala govore koje je izradio ChatGPT kako bi istaknuli potrebu za obuzdavanjem AI tehnologije.

Ali nakon višemjesečne internetske gluposti – i proricanja kritičara – tehnologija sada suočava regulatore Europske unije sa zbunjujućim pitanjem: Kako ovu stvar staviti pod kontrolu?

Tehnologija je već unaprijedila rad Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća EU-a na nacrtu pravilnika i Zakona o umjetnoj inteligenciji. Uredba, koju je Komisija predložila 2021., osmišljena je za zabranu nekih AI aplikacija poput društvenog bodovanja, manipulacije i nekih slučajeva prepoznavanja lica. Također bi označio neke specifične upotrebe umjetne inteligencije kao “visokorizične”, obvezujući programere na strože zahtjeve transparentnosti, sigurnosti i ljudskog nadzora.
Ova vrsta umjetne inteligencije, nazvana velikim jezičnim modelom, nema samo jednu namjenu: ljudi je mogu potaknuti da piše pjesme, romane i pjesme, ali i računalni kod, briefove o politici, lažne vijesti. Drugi modeli uvježbani na slikama, a ne na tekstu, mogu generirati sve, od karikatura do lažnih slika političara, izazivajući strah od dezinformacija.

U jednom slučaju, nova tražilica Bing koju pokreće ChatGPT tehnologija zaprijetila je istraživaču “hakiranjem” i “propašću”. U drugoj, AI-pokretana aplikacija za pretvaranje slika u crtiće pod nazivom Lensa hiperseksualizirala je fotografije azijskih žena.

“Ti sustavi nemaju etičko razumijevanje svijeta, nemaju osjećaj istine i nisu pouzdani”, rekao je Gary Marcus, stručnjak za umjetnu inteligenciju i glasni kritičar.

Ove umjetne inteligencije “su poput motora. To su vrlo moćni strojevi i algoritmi koji mogu učiniti velik broj stvari i koji sami još nisu dodijeljeni svrsi”, rekao je Dragoș Tudorache, liberalni rumunjski zastupnik koji, zajedno s talijanskim zastupnikom Brandom Benifeijem, zadužen je za provođenje Zakona o umjetnoj inteligenciji kroz Europski parlament.

Tehnologija je već potaknula institucije EU da ponovno napišu svoje nacrte planova. Vijeće EU-a, koje predstavlja nacionalne prijestolnice, odobrilo je svoju verziju nacrta Zakona o umjetnoj inteligenciji u prosincu, kojim bi se Komisiji povjerilo uspostavljanje zahtjeva za kibernetičku sigurnost, transparentnost i upravljanje rizikom za umjetne inteligencije opće namjene.

Uspon ChatGPT-a sada tjera Europski parlament da slijedi taj primjer. U veljači su vodeći zakonodavci o Zakonu o umjetnoj inteligenciji, Benifei i Tudorache, predložili da sustavi umjetne inteligencije koji generiraju složene tekstove bez ljudskog nadzora trebaju biti dio popisa “visokog rizika” što je pokušaj da se ChatGPT spriječi u izbacivanju dezinformacija u velikim razmjerima.

Desničarske političke skupine u Europskom parlamentu, pa čak i dijelovi Tudoracheove vlastite liberalne skupine, ovu su ideju dočekali sa skepticizmom. Axel Voss, istaknuti zastupnik desnog centra koji ima službenu riječ o stajalištu parlamenta, rekao je da bi amandman “učinio brojne aktivnosti visokorizičnima, koje uopće nisu riskantne”.

Nasuprot tome, aktivisti i promatrači smatraju da je prijedlog samo zagrebao površinu zagonetke AI opće namjene. “Nije sjajno samo staviti sustave za izradu teksta na popis visokorizičnih: imate druge sustave umjetne inteligencije opće namjene koji predstavljaju rizike i koji bi također trebali biti regulirani”, rekao je Mark Brakel, direktor politike u Future of Life. Institute, neprofitna organizacija usmjerena na politiku umjetne inteligencije.

Dvojica vodećih parlamentarnih zastupnika također rade na nametanju strožih zahtjeva za programere i korisnike ChatGPT-a i sličnih AI modela, uključujući upravljanje rizikom tehnologije i transparentnost u pogledu njezina rada. Također pokušavaju uvesti stroža ograničenja za velike pružatelje usluga, dok zadržavaju lakši-stroži režim za svakodnevne korisnike koji se igraju s tehnologijom.

Profesionalci u sektorima kao što su obrazovanje, zapošljavanje, bankarstvo i provođenje zakona moraju biti svjesni “što podrazumijeva korištenje ove vrste sustava u svrhe koje predstavljaju značajan rizik za temeljna prava pojedinaca”, rekao je Benifei. Ako Parlament ima problema s pregovorima oko ChatGPT uredbe, Bruxelles se priprema za pregovore koji će uslijediti nakon toga, piše POLITICO.

 

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.