74. Sanremo: Povratak velikih talijanskih zvijezda u Teatar Ariston

Autor:

13.05. 2023., Liverpool, Engleska -  Finale  67. Eurosonga. Marco Mengoni, Italija. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Sanjin Strukic/PIXSELL

Iako je do početka najstarijeg europskog festivala talijanske canzone ostalo pedsetak dana (6.-10. veljače 2024.), čim je objavljen kompletan popis učesnika na glavnim večerima: u konkurenciji i mladi, talijanski mediji već su počeli predviđati pobjednike.

Umjetnički direktor festivala, inače velika zvijezda RAI-a, Amadeus, kojemu je ovo posljednja godina mandata na toj funkciji, obznanio je kako ovogodišnji festival ima rekordan broj izvođača. U konkurenciji za pobjednika natječe se čak 27 izvođača, a u večerima mladih snaga čak 30.

Najviše pozornosti talijanske javnosti i medija izaziva povratak na festivalsku pozornicu sanremske dvorane Ariston velikih zvijezda: kultne grupe Richi e Poveri, koji imaju polustoljetnu tradiciju nastupa na Sanremu, što izaziva euforiju milijunskih festivalskih fanova, kontroverzna talijanska pop diva Loredana Berte, predlanjski pobjednik Mahmood, jedna od najkontroverznijih osoba talijanske scene, te popularni trio tenora Il Volo.

Mnogo se očekuje i od novih pjesama etabliranih izvođača, poput Fiorelle Manoie, Neka ( koji nastupa u duetu s Rengom), Diodata, Emme, Irama i Annalise.

Veliku pozornost na Sanremu uvijek izazivaju i atraktivne gošće i gosti, koji će pored Amadeusa voditi festivalske večeri u raskošnim toaletama etabliranih talijanskih dizajnera.

Prve večeri to je Giorgia, pop diva raskošnog vokala i veteranka festivala, na kojemu je pobijedila još 1995. s megahitom “Come saprei”. Sljedeću večer pozornicom će dominirati omiljena glumica i komičarka Teresa Mannino, potom velika showbizz zvijezda Lorella Cuccarini. Kao i lani, u finalnoj večeri Amadeusu će se pridružiti velika tv zvijezda Fiorello.

Prve festivalske večeri sudjeluje i ovogodišnji pobjednik Sanrema Marco Mengoni, koji je postigao zapažen uspjeh na Eurosongu, a trenutno se nalazi u Njemačkoj, u sklopu velike europske turneje.

Za voditelje RAI-evih večeri Prima Festival ( od subote 3.-10.veljače) nisu odabrane glumice, već pop zvijezde Paola & Chiara, dok će u backstageu razgovore s izvođačima na društvenim mrežama voditi mlade zvijezde Tiktoka Mattia Stanga i Daniele Cabras.

Sanremo svake godine ugošćuje za čekove pune nula velike internacionalne zvijezde, koje podižu gledanost i ugled festivalu. Još se pamti prije par godina gostovanje nogometne zvijezde Zlatana Ibrahimovića, koji je uvjetovao organizatorima da će se spustiti stepenicama na pozornicu Ariston samo uz taktove omiljenog mu hita “Jutro je” srpske folk dive Nade Topčagić.  Ostalo je povijest.

Druge festivalske večeri gostuje maestro Giovanni Alevi, kojega nazivaju enfant terribleom klasične glazbe, čiji koncerti s vlastitim djelima pune koncertne dvorane od Rima, do njujorškog Carnegie Halla.

Za sada je potvrđeno da će ekskluzivan gost posljednje festivalske večeri 10.veljače 2024. biti baletna megazvijezda internacionalne reputacije Roberto Bolle.

Ostali gosti za sada se čuvaju u tajnosti, neki talijanski mediji pompozno najavljuju da dolaze Meg Ryan, Bradley Cooper i Beyonce, no za sada to su samo glasine.

Televizijska diva Mara Venier potvrdila je nastavak tradicije da u svom megapopularnom nedjeljnom popodnevu RAI-a “Domenica In”, dan poslije finala, u petosatnom programu uživo ugošćuje sve pobjednike, zvijezde, ali i novinare i kritičare, koji će analizirati umjetničke dosege festivala.

HRT već godinama ne prenosi festivalsko finale, tako da će mnogobrojniji fanovi ovog spektakla kancone, showbizza i mode pratiti izravno svake večeri na RAI-u 1.

Pobjednik 74. Izdanja Sanrema predstavljati će Italiju dogodine u svibnju na Eurosongu u švedskom Malmeu.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.