500 policajaca čuva Merkel, Junckera, der Leyen i 2600 politačara

Nešto više od 500 policajaca osiguravat će 26. kongres Europske pučke stranke koji se do sutra održava u zagrebačkoj Areni i ujedno je najviši ovogodišnji skup visokog ranga u Hrvatskoj.

Za policiju je to i skup najvišeg sigurnosnog rizika jer će mu prisustvovati njemačka kancelarka Angela Merkel, dosadašnji predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, bivši predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i nova predsjednica Ursula von der Leyen, ali i Silvio Berlusconi, Vitalij Kličko te brojne druge VIP osobe.

Uz Arenu koja je već pod posebnim režimom osiguranja i ograničenja pristupa, protueksplozijski pregledana, hoteli Sheraton, Westin, Hilton i svi objekti u kojima će biti smješteno oko 2600 sudionika kongresa pod pojačanim su osiguranjem.

Policija će tijekom prolaska kolona štićenih osoba zatvarati trasu, a uobičajeno kretanje od zračne luke prema užem središtu grada predviđeno je Avenijom Većeslava Holjevca, Ulicom grada Vukovara i Savskom cestom do hotela ili ureda predsjednice i premijera.

Plan osiguranja napravljen je tako da zatvaranje prometa bude što kraće kako se ne bi ometao redovni promet i kako bi se izbjegle gužve. Pojačano će osiguranje biti vidljivo na trasi kretanja štićenih kolona, oko hotela, Arene, a uz brojne pripadnike svih rodova policije, u osiguranju će sudjelovati i velik broj policajaca u civilu te službeni psi. Koristit će se sva raspoloživa tehnika, a razinu osiguranja diktiraju i zahtjevi sigurnosnih službi te standardi koje imaju njihovi dužnosnici. Sasvim je izvjesno da će kancelarku Merkel, visoke čelnike EU i strane državnike prevoziti u blindiranim vozilima.

Kako Jutarnji list doznaje iz izvora u MUP-u, nisu zabilježene nikakve ozbiljne prijetnje koje bi iziskivale dodatni angažman osiguranja. Uz hrvatske policajce, dužnosnike stranih država čuvat će i njihovi pripadnici osiguranja, ali neće imati pravo postupanja.

Komentiraj