36 SEKUNDI Dokumenti splitskih ‘plavaca’ otkrivaju poziv iz policije snimatelju napada na Bojana Ivoševića

Autor:

Igor Soban, Miroslav Lelas/PIXSELL

Nacional je došao do svih službenih policijskih bilješki sastavljenih u sklopu istraživanja slučaja napada na zamjenika splitskog gradonačelnika 2. veljače ove godine, iz kojih proizlazi da se radi o ozbiljnom skandalu, od kojeg je skandaloznije jedino ponašanje ministra Davora Božinovića

Dana 2. veljače ove godine u kasnim poslijepodnevnim satima zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića u mraku je, pred njegovom kućom u strogom centru grada, dočekalo nekoliko osoba. Jedna je, po svjedočenju očevidaca, nasrnula na Ivoševića, druga je svojim mobitelom snimala veći dio događaja, a treća je sjedila u obližnjem parkiranom crnom Mercedesu.

Mjesec i pol kasnije Općinsko državno odvjetništvo u Splitu odbacilo je kaznenu prijavu protiv (navodnog) napadača na splitskog dogradonačelnika, ne ispitavši pritom nijednog svjedoka. A prošlog tjedna sam Ivošević s gradonačelnikom Ivicom Puljkom oštro je prozvao dio splitske policije da su sudjelovali u organizaciji spomenute „sačekuše“ na njega te da štite osobe iz kriminalnog miljea umjesto službenih osoba koje bi zapravo trebali štititi.

Ministar Davor Božinović je, upitan o vezama dijela policije s pripadnicima organiziranog kriminala, lakonski u samo tri riječi odgovorio da će se ‘sve istražiti’. FOTO: Luka Batelic/PIXSELL

Pritom su iznijeli šokantne tvrdnje da su iz same policije upozorili napadače na Ivoševića da se udalje s mjesta događaja jer su onamo upućene njihove kolege, koje je zvao upravo splitski dogradonačelnik, premda se radi o osobama s iznimno bogatim kaznenim dosjeom te osobama optuženima za zločinačko udruživanje. Nacional je prošloga tjedna došao do svih službenih policijskih bilješki sastavljenih u sklopu istraživanja tog slučaja, iz kojih doista proizlazi da se radi o ozbiljnom skandalu.

Jedino skandaloznije od toga jest ponašanje ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića koji je, upitan o vezama dijela policije s pripadnicima organiziranog kriminala, lakonski u samo tri riječi odgovorio da će se „sve istražiti“ i potom se u predizbornom tonu usredotočio na samog Ivoševića i njegove (još uvijek nedokazane) prijetnje novinarki Slobodne Dalmacije otprije tri godine.

Zamjenik splitskog gradonačelnika Bojan Ivošević prošlog je tjedna javno progovorio o vezama splitske policije s pripadnicima krim miljea. FOTO: Ivana Ivanovic/PIXSELL

Iz službenih bilješki o incidentu pred kućom zamjenika dogradonačelnika Splita u veljači ove godine, koje posjeduje Nacional, proizlazi jedna neoboriva činjenica: manje od dvije minute nakon što je Ivošević pozvao broj 192 i prijavio napad, spomenuvši pritom isključivo ime napadača kojega je prepoznao, osoba koja je snimala cijeli taj događaj prima poziv policajca iz Druge policijske postaje Split.

Poziv traje točno 36 sekundi. Napadači istog trena sjedaju u spomenuti crni Mercedes i udaljavaju se, a tek tada na lice mjesta stiže upućena patrola iz Prve policijske postaje, koja je mjesno nadležna za taj dio grada. Po iskazu samog Ivoševića, ali i svjedokinje koja se s njime našla u društvu, osoba koja je snimala incident i primila spomenuti poziv obratila se napadaču riječima „čuo sam se s načelnikom Balovom, rekao je da se mičemo odavde“.

Poziv traje točno 36 sekundi. Napadači zatim sjedaju u crni Mercedes i udaljavaju se, a tek tada na lice mjesta stiže upućena patrola iz Prve policijske postaje, koja je mjesno nadležna za taj dio grada

Ante Balov donedavni je načelnik spomenute Druge policijske postaje Split, smijenjen sredinom veljače ove godine, upravo u doba kada su sastavljane službene policijske bilješke o incidentu pred Ivoševićevom kućom. Formalni razlog za njegovu smjenu nije bio taj, nego drugi incident koji se u Splitu dogodio tih dana, kada su policajci propustili privesti pomahnitalog 37-godišnjaka koji je osobno i svojim automobilom nasrnuo na troje mladih, što je zabilježeno kamerama i značajno je uznemirilo javnost.

No poziv osobi koja se tog 2. veljače našla pred kućom splitskog dogradonačelnika nije uputio sam Balov, nego vođa sektora u njegovoj policijskoj postaji Stipe Bilobrk. „Obavljenim kriminalističkim istraživanjem od strane policijskih službenika Prve policijske postaje ustanovljeno je da je osoba koja je snimala događaj Mirko Vukadin. Uvidom u TK izliste broja mobitela ustanovljeno je kako je u vrijeme predmetnog događaja isti zaprimio poziv u 17:46:42 sati s broja koji je registriran na policijskog službenika Stipu Bilobrka, uposlenog na radnom mjestu vođe sektora u II. PP Split. Razgovor je trajao 36 sekundi“, stoji u jednoj od službenih zabilješki.

Službena policijska zabilješka o incidentu pred kućom zamjenika dogradonačelnika Splita u veljači ove godine koju posjeduje Nacional i u kojoj se između ostalog navodi i sporni poziv splitske policijske postaje na mobitel osobe koja je snimala incident. FOTO: Nacional

Na ovom mjestu treba precizirati uloge ostalih aktera te priče. Navodni napadač na Ivoševića – tvrdi se da je na njega nasrnuo i zamahnuo šakom koju je zaustavio tik ispred njegova lica – jest Ante Bešlić, u lokalnoj javnosti poznat kao izvođač radova na lokaciji na Gripama, gdje se upravo Ivošević u više navrata suprotstavio pokušaju sječe jednog zaštićenog stabla kako bi se na tom mjestu gradila stambena zgrada.

Na Gripama su izbijali brojni incidenti, policija je intervenirala – zanimljivo, upravo splitski dogradonačelnik javno je prozivao vodstvo Druge policijske postaje zbog navodnog izlaženja ususret investitoru i njegovom izvođaču – a zabilježeno je i da mu je sam Bešlić u jednom trenutku poručio da „ne zna na koga se namjerio“. Upravo je Bešlić, pokazuje dokumentacija iz ovog slučaja, osoba s poduljim dosjeom: dosad je prijavljen za čak trideset kaznenih djela na području Splita, Solina, Kaštela, Primoštena, Drniša i Knina, i to za brojne krađe, iznude, prijetnje, nanošenje teških tjelesnih ozljeda, nasilničko ponašanje i slično. U trenutku ovog incidenta nalazio se na izdržavanju uvjetne kazne zatvora zbog jedne od krađa.

Po iskazu Ivoševića, ali i svjedokinje koja je bila s njim u društvu, osoba koja je snimala incident i primila poziv obratila se napadaču riječima ‘čuo sam se s načelnikom Balovom, rekao je da se mičemo’

Bojan Ivošević, dakle, naziva policiju i prijavljuje da ga je Bešlić napao, no paralelno s izlaskom patrole na teren iz sasvim druge policijske postaje stiže poziv osobi koju nije ni spomenuo – dakle, Mirku Vukadinu, koji je dotad stajao postrani i snimao mobitelom. On je, otkrila je Slobodna Dalmacija, građevinski tehničar iz Podstrane koji je prvookrivljeni u USKOK-ovoj optužnici u poznatom slučaju “složna braća”, u kojem se tereti da je s Goranom Novoselom organizirao zločinačko udruženje od 40 ljudi i četiri trgovačka društva koji su malverzacijama i lažnim računima utajili više od 51 milijun kuna PDV-a.

Optužnica je podignuta krajem listopada prošle godine, a Vukadin je zbog ove afere u istražnom zatvoru bio od 27. listopada 2021. godine do 17. svibnja 2022. godine. U istrazi se branio šutnjom. U spomenutoj optuženoj Vukadinovoj zločinačkoj organizaciji nalaze se viđena imena sa splitske krim scene, dosad prijavljivana ili osuđivana za ubojstva i pokušaje ubojstva, premlaćivanja, preprodaju droge i niz kaznenih djela.

2. veljače ove godine u kasnim poslijepodnevnim satima zamjenika splitskog gradonačelnika Bojana Ivoševića u mraku je, pred njegovom kućom u strogom centru grada, dočekalo nekoliko osoba. FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

Njega, dakle, naziva policajac Stipe Bilobrk i nakon 36 sekundi razgovora svi sjedaju u automobil i udaljavaju se, a policija ih tek kasnije privodi na razgovor. Je li mu doista prenio poruku nadređenog načelnika Ante Balova ili je postupao na svoju ruku, zasad nije razjašnjeno. Nakon što su Puljak i Ivošević veliki dio detalja iznijeli u javnost, Policijska uprava splitsko-dalmatinska reagirala je priopćenjem u kojemu se nalazi rečenica:

„Izuzetno je važno javnost obavijestiti o činjenici da policijski službenik nije nazvao počinitelja kaznenog djela, već osobu za koju je pretpostavljao da se nalazi u njegovom društvu, koju poznaje od ranije, i to isključivo kako bi pokušao smiriti sukob.“ No nisu razjasnili kako je ovaj policajac to mogao „pretpostaviti“.

Od početka mandata splitski gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević vode borbu s lokalnim poduzetnicima, među kojima je i Ante Bešlić. FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL

U vrijeme zaključenja ovog teksta oglasio se odvjetnik spomenutog policajca Vinko Ljubičić, koji je kazao da je Stipe Bilobrk „kao čovjek s 30 godina radnog staža naprosto nevjerojatno oklevetan insinuacijama koje nemaju nikakve veze sa stvarnim stanjem i istinom“, te objasnio da Vukadina poznaje dugi niz godina zato što su susjedi. Najavio je tužbe i kaznene prijave protiv niza osoba koje prozivaju njegova klijenta, pa prema tome i protiv gradonačelnika Ivice Puljka i njegova zamjenika Bojana Ivoševića.

No upravo je njegov klijent Stipe Bilobrk, kako je Nacionalu potvrđeno, samo nekoliko sati nakon konferencije za novinare u splitskoj gradskoj upravi došao u tu zgradu, u civilu, navodno kako bi razjasnio svoju ulogu u cijelom slučaju. Zaštitari ga nisu pustili unutra, već je pozvana policija, on se udaljio, a potom su policajci došli na lice mjesta i utvrdili da nemaju osnova za daljnje postupanje.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu nije pokazalo interes za razgovor s policajcem koji je evidentno u realnom vremenu doznao za incident, već je samo razgovaralo s Ivoševićem i Antom Bešlićem

Slučajno ili ne, iz službenih policijskih zabilješki o incidentu iz veljače ove godine, koje posjeduje Nacional, jedino se njegova uloga – odnosno potencijalna veza dijela policije s osobama koje sama policija intenzivno istražuje i optužuje – može samo naslutiti, ali ne i precizno utvrditi.

„U cilju utvrđivanja svih činjenica utvrđena je lokacija osoba, obavljeni su razgovori s policijskim službenikom i osobom koju je kontaktirao i nije utvrđena nikakva povezanost policijskog službenika s navedenim događajem niti da je za isti znao prije, već je za isti doznao putem uobičajenih kanala komuniciranja policije obnašajući policijsku službu“, stajalo je u službenom policijskom priopćenju od prošlog tjedna, nakon što je afera izbila u javnost.

Bojan Ivošević nazvao je policiju i prijavio da ga je Bešlić napao, no paralelno s izlaskom patrole na teren iz sasvim druge policijske postaje stiže poziv osobi koju nije ni spomenuo. FOTO: Miroslav Lelas/PIXSELL

Međutim, u zabilješkama koje su proslijeđene Općinskom državnom odvjetništvu ne nalazi se i ona o razgovoru s policajcem Stipom Bilobrkom, premda sama Policijska uprava splitsko-dalmatinska tvrdi da je on obavljen i premda se u spisu nalaze zapisi iz razgovora s Ivoševićem, svjedokinjom koja se nalazila ondje s njim, s Bešlićem, trećom osobom iz crnog Mercedesa, spomenutim investitorom s Gripa, pa čak i prodavačicom iz obližnjeg fast fooda te građanima koji žive u blizini.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu ne samo da nije pokazalo interes za razgovor s policajcem koji je evidentno u realnom vremenu doznao za incident i evidentno kontaktirao jednoga od aktera, nego nije pozvalo na davanje iskaza ni bilo koga drugoga osim samog dogradonačelnika Ivoševića i navodnog napadača s trideset kaznenih prijava Antu Bešlića. Povjerenje oko incidenta koji se dogodio pred Ivoševićevom kućom poklonilo je – Bešliću, te odbacilo prijavu protiv njega i ukinulo mjeru opreza da se svojoj navodnoj žrtvi ne smije približiti na manje od pedeset metara.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Avatar photo
Condor Ito

prije 2 mjeseca

Ti i takvi Božinovići pod dirigentskom palicom AP žele još jedan mandat, još 4 godine kriminala pokrivenog državnim aparatom. Kakva svinja takva mast, kakav narod takva vlast.