Svečanim otvaranjem i prezentacijom programskih sadržaja prošlogodišnjeg programa, u Varaždinu je u kinu Gaj započela 20. Škola medijske kulture Dr. Ante Peterlić koja do 28. kolovoza okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika u promišljanju o filmovima i filmskoj umjetnosti kroz niz radionica, predavanja i seminara.

Sudionike je uvodno pozdravila voditeljica Škole Vera Robić-Škarica, koja se posebno osvrnula na ulogu Škole kao etablirane platforme za razmjenu znanja i iskustava.

Robić-Škarica: Škola je mjesto susreta i povrata

“Medijska Škola je mjesto susreta ljudi iz svih dijelova Hrvatske, razmjene te stjecanja znanja i vještina, a sa sigurnošću mogu tvrditi da se od svih polaznika u ovih dvadeset godina Škole, samo njih troje nije vratilo na barem još jedan program”, rekla je Robić Škarica.

Posebno je pozdravila sve one koji su na programima Škole sudjelovali tijekom svih proteklih 20 godina, uz poseban pozdrav najstarijem polazniku Škole, filmskom producentu Krunoslavu Heidleru, jednom od glavnih protagonista novog dokumentarnog filma “Ljetnikovac” redatelja Damira Čučića, koji će također biti prikazan u sklopu programa Škole.

Polaznike Škole pozdravila je i zamjenica gradonačelnika Grada Varaždina Sandra Malenica, i sama bivša polaznica. “Gdje god da me život odnese želim istaknuti da baš trenuci provedeni u Školi medijske kulture uvijek ostaju u najljepšem sjećanju. Hvala Veri Robić Škarica i hvala Školi što ove godine gostuje u Varaždinu, mislim da i Varaždin i Škola medijske kulture to zaslužuju, te mislim da je ovo jako dobar spoj za dugogodišnju suradnju”, istaknula je Malenica.

Kao najopširniji izvaninstitucionalni filmski obrazovni program, Škola okuplja brojne filmske stručnjake i stotinjak polaznika koji osim što promišljaju o filmovima, pohađaju i praktične radionice na kojima kreiraju vlastite filmove te sudjeluju u dva teorijska seminarska programa. Tijekom deset dana održavanja, Škola do 28. kolovoza donosi u Varaždinu niz predavanja i učenja o filmu uz sjajne predavače, istaknute filmologe, filmske kritičare i redatelje.

Uz seminarske programe prvog i drugog stupnja, na kojima polaznici uče od vrhunskih profesionalaca osnovne predmete kao što su Teorija filma, Povijest filma, Struktura filmskog djela, Povijest hrvatskog filma do Metodičkih vježbi za kadar i zvuk, uče se i napredni predmeti koji pružaju dodatna specijalizirana znanja, kao što su Moć elipse, Osnove vizualnog pripovijedanja, Horora i psihoanalize do Filmske satire i Povijesti znanstveno – fantastičnog filma.

Osim seminarskih programa, Škola organizira i tri osnovne radionice za dokumentarni, igrani i animirani film i čak osam specijaliziranih radionica: za kameru i snimanje, montažu, postprodukciju zvuka, digitalnu fotografiju, osnove novinarstva – radijska reportaža i radionica za eksperimentalni film, prvi koraci vašeg budućeg kreativnog dokumentarca na kojima polaznici stječu osnovna znanja za samostalno, snimanje, montiranje, obradu zvuka i ostalo.

Voditelji radionica su filmski redatelj Tomislav Mršić, akademski filmski redatelj Ivan Goran Vitez, snimatelj Tomislav Sutlar, voditelji Foto-kino-video kluba Zaprešić Miroslav Klarić i Jadranko Lopatić, filmski snimatelj Boris Poljak, akademski filmski montažeri Ivana Fumić i Slaven Zečević, akademska filmska montažerka Dubravka Premar, akademski filmski snimatelj i fotograf Darije Petković, prof. komparativne književnosti i filozofije i novinarka Višnja Biti, filmski redatelj Damir Čučić, akademska filmska redateljica i scenaristica Snježana Tribuson i Rada Šešić, filmska autorica, kritičarka i kuratorica nekolicine festivalskih filmskih programa.

Predavači na seminarima su Midhat Ajanović, Hrvoje Turković, Bruno Kragić, Marko Rojnić, Nikica Gilić, Katja Šarić, Marina Zlatarić, Mirjana Jukić, Carmen Lhotka, Ana Đordić, Jelena Modrić, Dejan Durić, Rada Šešić, i Melita Horvatek Forjan.

Komentiraj