12 glumaca koji su dobili uloge kao rezerve i osvojili Oscara

Autor:

Promo

Neke od najpoznatijih filmskih uloga u povijesti Hollywooda bile su odbijene od glumaca kojima su bile prvo ponuđene. Oni, koji su upali kao rezerve, na kraju su se proslavili te su čak osvojili i nagradu Oscar. Danas je, primjerice, teško zamisliti da bi netko drugi mogao biti viđen u ulozi Forresta Gumpa u kojoj je Tom Hanks briljirao. Da, Hanks nije bio prvi odabir za tu ulogu. Stoga vam donosimo listu od 12 glumaca i glumica koji su osvojili nagradu Oscar za uloge za koje uopće nisu bili prvi odabir.

Lady Gaga, Zvijezda je rođena

„Zvijezda je rođena“, film iz 2018. godine, remake je glazbene melodrame sa Lady Gaga i Bradleyem Cooperom u glavnim ulogama. Film se godinama pripremao te je neprestano mijenjao glumačku i redateljsku postavu. Beyoncé je bila odabrana za glavnu glumicu a Clint Eastwood je trebao režirati film ali to se nikada nije dogodilo. Na kraju, Lady Gaga je glumila Ally Maine te je bila nominirana za Oscara za najbolju ulogu te je osvojila Oscara za najbolju pjesmu, a to je bila „Shallow”.

Sandra Bullock, Priča o prvaku

Prema pisanju Los Angeles Timesa, Julia Roberts je dobila 2006. godine scenarij za sportsku dramu „Priča o prvaku“ (The Blind Side) ali je odgovorila kako nije zainteresirana. Sandra Bullock prihvatila je ulogu Leigh Anne Tuohy i 2010. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu.

Russell Crowe, Gladijator

Mel Gibson bio je prvi odabir za ulogu Maksimusa u filmu „Gladijator“ redatelja Ridleya Scotta iz 2000. godine, kako je to svojedobno objavio The New York Times. Na kraju je uloga završila u rukama Russella Crowea koji je osvojio 2001. godine Oscara za najboljeg glumca.

Tom Hanks, Forrest Gump

John Travolta bio je glumac koji je bio prvi odabir za ulogu Forresta Gumpa u istoimenom filmu. Kada su ga za tv postaju MTV 2007. godine pitali žali li što je odbio neke poznate filmske uloge, uključujući i onu u filmu „Forrest Gump“, rekao je da ne žali već mu je drago što je time pomogao nekim glumcima da stvore zapažene karijere. U konačnici, Hanks je za ulogu Forresta Gumpa osvojio Oscara za najboljeg glumca 1995. godine kada je Travolta bio nominiran za ulogu Vincenta Vege u filmu „Pakleni šund“.

Halle Berry, Bal čudovišta

Godine 2002., Halle Berry je postala prva crnkinja koja je osvojila Oscara za najbolju glumicu za ulogu Leticie Musgrove u filmu „Bal čudovišta“ (Monster’s Ball). Angela Bassett, koja je bila nominirana za najbolju glumicu 1993. za ulogu Tine Turner u filmu „What’s Love Got to Do with It“, rekla je za magazin Newsweek da joj je bila ponuđena uloga u filmu „Bal čudovišta“ ali ju je ona odbila jer joj se nije sviđala.

Casey Affleck, Manchester by the Sea

Matt Damon bio je producent filma „Manchester by the Sea“ ali je u prvotnoj verziji trebao glumiti glavnu ulogu. S obzirom da je bio zauzet snimanjima drugih filmova, prema pisanju Hollywood Reportera, Damon je angažirao svog dugogodišnjeg prijatelja Caseya Afflecka u ulozi Lee Chandlera. Afflecku je ta uloga donijela 2017. Oscara za najboljeg glumca.

Emma Stone, La La Land

Danas je teško zamisliti neku drugu glumicu osim Emme Stone u ulozi Mie Dolan, ali u vrijeme kada se ovaj filmski projekt tek razvijao, prvi odabir bila je Emma Watson. Ona je kasnije objasnila kako nije mogla prihvatiti tu ulogu jer se već prije obvezala na ulogu Belle u filmskom remakeu „Ljepotice i zvijeri“. Emma Stone na kraju je dobila Oscara za najbolju glumicu 2017. godine.

Gwyneth Paltrow, Zaljubljeni Shakespeare

Gwyneth Paltrow osvojila je Oscara za najbolju glumicu za ulogu Viole de Lesseps u filmu „Zaljubljeni Shakespeare“ (Shakespeare in Love) ali ona uopće nije bila prvi izbor za tu ulogu. Kako je sama rekla u intervjuu za magazin Variety 2019. godine „Julia Roberts dugo je vremena figurirala kao glumica koja će dobiti tu ulogu ali ta verzija se nije ostvarila. Film je završio u kompaniji Miramax koja mi je odmah ponudila tu ulogu“. Gwyneth Paltrow je u to vrijeme prolazila kroz grozan raspad veze i nije ni pročitala scenarij, pa je uloga ponuđena Kate Winslet koja ju je odbila. Naknadno, Paltrow je pročitala scenarij i prihvatila ulogu.

Jennifer Lawrence, U dobru i u zlu

Anne Hathaway bila je odabrana za ulogu  Tiffany Maxwell u filmu „U dobru i u zlu“ (Silver Linings Playbook), barem prema tvrdnjama iz 2014. producenta Harveya Weinsteina. Hathaway je napustila projekt da bi je Jennifer Lawrence zamijenila i osvojila Oscara za najbolju glumicu 2013. godine.

Jack Nicholson, Vrijeme nježnosti

Burt Reynolds odbio je ulogu Garretta Breedlovea u komediji/drami „Vrijeme nježnosti“ iz 1983. godine i zbog toga je dugo žalio. „Najviše  žalim za tom ulogom jer je to bila prava glumačka uloga“, izjavio je Reynolds za Business Insider 2016.  godine. „Da sam barem odigrao tu ulogu. Razmišljajući sada, to je bila stvarno glupa odluka, ali u to vrijeme sam donosio jako puno glupih odluka. Bit će da je to bilo moje razdoblje gluposti“. Dodatni razlog za žaljenje bio je taj što je Jack Nicholson osvojio 1984. godine Oscara za sporednog glumca za ulogu u tom filmu.

Daniel Day-Lewis, Lincoln

Daniel Day-Lewis osvojio je jednog od svoja tri glumačka Oscara za ulogu Abrahama Lincolna u biografskom filmu o američkom predsjedniku koju je režirao Steven Spielberg. No, prema riječima Liama Neesona, njemu je Spielberg ponudio ulogu koju je uzeo u ozbiljno razmatranje da bi je na kraju odbio. Kako je 2014. rekao za magazin GQ, smatrao je kako ne želi glumiti tog Lincolna jer se ne vidi u toj ulozi. „Daniel Day je stari prijatelj i možda je ta uloga bila prvo ponuđena njemu, ne sjećam se točno. Bio sam uzbuđen što ga Daniel glumi, kada sam vidio film pomislio sam ‘On je jebeni Abraham Lincoln. Ovo je savršeno. Savršeno“.

Jodie Foster, Kad jaganjci utihnu

Prema redatelju Jonathanu Demmeu, malo je nedostajalo da u ovom psihološkom trileru netko drugi glumi FBI agenticu Clarice Starling. On je smatrao da Jodie Foster, koja je bila obožavateljica knjige Thomasa Harrisa na kojoj je film temeljen, neće biti uvjerljiva u toj ulozi.  Zato je scenarij ponuđen Michelle Pfeiffer, Meg Ryan i Lauri Dern, da bi tek nakon toga odabrana Jodie Foster. Njena uloga postala je antologijska te je osvojila svoju drugu nagradu Oscar.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.