Sam Bankman-Fried kriv zbog prevare s kriptovalutama. Suočen je s mogućom kaznom od 110 godina zatvora

Autor:

epa10376656 Cryptocurrency entrepreneur Sam Bankman-Fried (C) is lead out of an U.S. Federal Courthouse after being released on bail following an arraignment in New York, New York, USA, 22 December 2022. Bankman-Fried,  who was extradited to the U.S. from the Bahamas yesterday, is facing federal charges that he used money from investors illegally for personal gain.  EPA/JUSTIN LANE

EPA/JUSTIN LANE

Zbog prevare kupaca kriptovaluta mjenjačnice FTX Sam Bankman-Fried proglašen je krivim i može biti osuđen na više od 100 godina zatvora. FTX je propao prošlog studenog, šokirajući financijska tržišta i izbrisavši bogatstvo kriptotajkuna procijenjeno na 26 milijardi dolara. Sam Bankman-Fried  uhićen je u prosincu na Bahamima i izručen SAD-u. Porota ga je osudila po svih sedam točaka optužnice nakon jednomjesečnog suđenja.

Bankman-Fried se izjasnio nevinim po dvije točke optužnice za prevaru i pet za urotu Priznao je pogreške u vođenju FTX-a prilikom svjedočenja prošlog tjedna, ali je zanijekao da je ukrao najmanje 10 milijardi dolara novca svojih klijenata.

Tužitelji su tvrdili da je koristio sredstva za rizična ulaganja u svom hedge fondu Alameda Research, s golemim gubitkom koji se pojavio kada su kripto tržišta naglo pala.

FTX je iznenada zaustavio povlačenja sredstava prošlog studenog, a druga najveća kriptoburza, s više od milijun kupaca, bankrotirala je.

“Nije se cjenkao za svoja tri lojalna suradnika koji su zauzeli takav stav i rekli vam istinu: da je on bio taj koji je imao plan, motiv i pohlepu da izvrši napad na depozite klijenata FTX-a – milijarde i milijarde dolara – kako bi sebi dao novac, moć, utjecaj”, rekla je tužiteljica Danielle Sassoon poroti.

“Mislio je da se pravila ne odnose na njega. Mislio je da se može izvući s tim.”

Bankman-Fried je bio u pritvoru od kolovoza nakon što je sudac rekao da je vjerojatno utjecao na svjedoke i opozvao njegovu jamčevinu od 250 milijuna dolara, piše CNN.

Presuda će mu biti izrečena 28. ožujka 2024.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.