Jandroković: ‘Hrvatska kontinuirano zagovara Kosovo’

Autor:

10.10.2023., Zagreb - Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandrokovic primio je danas predsjednicu Republike Kosovo Vjosu Osmani Sadriu koja boravi u sluzbenom posjetu Republici Hrvatskoj. 
. Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatska kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija i poziva one države koje ga još nisu međunarodno priznale da to učine, poručio je u utorak predsjednik Sabora Gordan Jandroković kosovskoj predsjednici Vjosi Osmani-Sadriu

Sugovornici su potvrdili tradicionalno snažne veze među dvjema zemljama, kaže se u saborskom priopćenju, ali je Jandroković pozvao na snažniji angažman kosovskih institucija u zaštiti malobrojne hrvatske manjine na Kosovu i na konkretne institucionalne iskorake kada je u pitanju poboljšanje njihovog političkog, pravnog i socijalnog statusa.

Prvi čovjek Sabora i kosovska predsjednica zadovoljni su porastom ukupne robne razmjene tijekom prošle godine, a potencijal za nove iskorake potvrđen je u području energetike, prometa, obrambene industrije te u IT sektoru.

Kosovska predsjednica u dvodnevnom posjetu Hrvatskoj, Milanović: ‘Srbija mora dati neke odgovore…’

Uz to što “kontinuirano zagovara pristupanje Kosova u članstvo međunarodnih i regionalnih organizacija i međunarodno priznanje Kosova kod onih država koje to dosad nisu učinile, Hrvatska podupire europski put Kosova, te u tom kontekstu nastavlja pružati stručnu, tehničku i političku potporu”, navodi se u priopćenju.

Osmani-Sadriu u dvodnevnom je službenom posjetu Hrvatskoj. Već se sastala s predsjednikom Milanovićem, a očekuje ju i premijer Andrej Plenković.

Osim Zagreba, posjetit će Karlovac i Rijeku, a sastat će se i s pripadnicima albanske zajednice u Hrvatskoj.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.