Vlada na današnjoj sjednici usvaja paket mjera za podizanje cijene rada, uključujući i povećanje minimalne plaće. Minimalnu plaći Vlada će uredbom povećati za pet posto, odnosno zd 163 kune bruto (131 kunu neto), tako da će ona sada iznositi 42,9 posto prosječne plaće.

Na početku sjednice premijer Andrej Plenković komentirao je aktualne političke događaje i svoj nedavan posjet Mostaru. Rekao je kako su Hrvatima u BiH poslali poruku o održavanju dobrosusjeskih odnosa.

“Kada je riječ o presudi šestorci, još jednom sa jasno izrazio sućut i žaljenje žrtvama svih zločina u BiH svih nacionalnosti. Nije mi jasno zbog čega su postojale dileme oko naših izjava o presudi šestorci. Nikada nije bilo upitno poštujemo li presude Haškog suda, ali imamo pravo biti nezadovoljni njihovim pojedinim dijelovima”, rekao je Plenković dodajući da imaju pravo dati svoje ocjene i stavove.

Vladine mjere o minimalnoj plaći paket mjera za povećanje zapošljivosti predstavio je ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

“Ovaj paket je rezultata socijalnog dijaloga. Minimalac po drugi put dižemo za 5 posto. Po visini minimalca nalazimo se negdje u sredini Europske unije”, rekao je Pavić dodajući kako rad nedjeljom i blagdanima te noćni rad nisu uključeni u minimalac već se takav rad mora posebno naplatiti.

Pavić je dodao da su svjesni kako je minimalna plaća i dalje niska. “Zbog toga je naš cilj povećati udio minimalne plaće u prosječnoj na 50 posto”, rekao je.

Poslodavci u turizmu više neće morati plaćati porez na troškove smještaja i prijevoza sezonskih radnika. Do početka sljedeće sezone, Ministarstvo planira prekvalificirati 8.000 radnika, od čega je dio za turizam, prenosi Dnevnik.hr.

Komentiraj