Skupina Islamska država (IS) je od snaga sirijskog režima preuzela potpunu kontrolu nad gradom Albu Kamalom, strateškim položajem na istoku Sirije blizu iračke granice, izvijestio je u subotu Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR).

“IS je u potpunosti preuzeo kontrolu nad Albu Kamalom. Snage režima i savezničkih milicija su sada na kilometar ili dva od periferije grada”, rekao je direktor SOHR-a Rami Abdel Rahmane.

U četvrtak su snage režima uz podršku ruskog zrakoplovstva objavile da su zauzele Albu Kamal, posljednji grad u rukama IS.

U ofenzivi sirijskog režima u Albu Kamalu sudjeluju iračke milicije, borci libanonskog Hezbolaha i Čuvari iranske revolucije, navodi SOHR.

Ali džihadisti su zauzeli cijeli grad u subotu postavljanjem zasjeda, napadima auto-bombama i bombaškim napadima, rekao je Abdel Rahmane.

Dodao je da je IS potaknuo prorežimske snage da povjeruju da su zauzele kontrolu nad gradom kako bi ih tada lakše napao. Zadnjih dana snage koje se bore protiv IS s jedne i druge starne sirijsko-iračke granice su koordinirale akcije.

Iračke snage su u subotu pokrenule ofenzivu na posljednje uporište džihadista u zemlji u pustinji na zapadu prema granici sa Sirijom. Tijekom 2014. džihadisti su zauzeli gotovo trećinu iračkog teritorija i blizu polovice susjedne Sirije i proglasili “kalifat” između dviju zemalja.

Tri godine kasnije IS je izgubio gotovo sve teritorije.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOUSSEF RABIH YOUSSEF
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.