Argentinski sud je u četvrtak izdao uhidbeni nalog za bivšu predsjednicu Cristinu Kirchner optuživši je za izdaju jer je u korist Irana onemogućavala istragu o napadu na jedno židovsko društvo u kojem je 1994. ubijeno 85 ljudi.

Bivša predsjednica lijevog centra (2007-2015) je senatorica te uživa parlamentarni imunitet koji ju za sada štiti od zatvora.

Savezni sudac Carlos Bonadio je optužio Kirchner za izdaju i zatražio njezino uhićenje. U listopadu ju je pozvao na ispitivanje i bivša predsjednica je odbacila njegove optužbe.

Sudac drži da je pogodba koju je zaključila 2012. s Iranom omogućila iranskim osumnjičenicima da izmaknu argentinskom pravosuđu.

Sporazum je predviđao da se iranske visoke dužnosnike, osumnjičene da su organizirali napad na društvo Amia u Buenso Airesu, ispitaju argentinski suci u Teheranu, jer to ne mogu učiniti u Buenos Airesu. Argentina je uzalud tražila njihovo izručenje.

Argentinski parlament je potvrdio pogodbu, ali Iran na kraju nije poštivao njegove odredbe.

Komentiraj

FOTO:EPA/CARLOS BRIGO
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.