VIDEO: Zadnji dan BRICS Summita u Južnoafričkoj Republici

Autor:

facebook.com

Danas završava BRICS Summit u najvećem južnoafričkom gradu Johannesburgu.

Na ovogodišnjem desetom, jubilarnom summitu osim raznih stručnjaka iz područja ekonomije, tehnologije, sigurnosti, poljoprivrede itd., pozvani su državnici i predstavnici iz nekoliko zemalja u razvoju, jedna od njih je i Turska.

Svjetski mediji su pisali kako će jedna od glavnih tema razgovora biti svjetska trgovina i sadašnji ritam kvota, poreza, carina; državnici zemalja članica organizacije su u Sandton Convention Centru razmatrali postojeće ugovore i pokušati utvrditi buduće infrastrukturne projekte.

Danas je potpisano i više ugovora koji će unaprijediti suradnju među državama članica, tokom trodnevnih sastanaka više puta je naglašena nužnost uspostavljanja otvorenog i inkluzivnog trgovinskog sistema, a posebno je naglašeno neslaganje s nametnutim trgovinskim tarifama. Poslušajte i govor predsjednika Cyrila Ramaphose na današnjem media briefingu…

Poznata međunarodna organizacija pet zemalja – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike promiče zajedničku ekonomsku i političku suradnju, znanost, poljoprivredu i uspostavljanje novih diplomatskih institucija među državama članicama.

Organizacija BRIC nastala je nakon detaljnih razgovora ministara vanjskih poslova (Brazila, Rusije, Indije i Kine) koji su se sastali u New Yorku u rujnu 2006. godine na posebnom sastanku koji je održan za vrijeme održavanja Opće skupštine Ujedinjenih Naroda. Godine 2011. u članstvo organizacije stupila je Južnoafrička Republika, nakon čega se ime organizacije mijenja u BRICS.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.