Svijet
Decoration icon

anam parvez

Većina poslova koje rade žene u svijetu ‘nije plaćena’, kaže Oxfam

Autor:

07.02.2010., Slavonski Brod - Sandra Samardzic (36) vodi dvije teske borbe, jednu s bolescu supruga Gorana (41) i drugu za status njegovateljice.rPhoto: Franjo Lepan/24sata

Photo: Franjo Lepan/24sata

Službene ekonomske statistike su pogrešne, jer ne uzimaju u obzir rad kao što je neplaćena njega i čišćenje, rekao je Oxfam. Bruto domaći proizvod opisan je kao “antifeministički i kolonijalni”.

Većina poslova koje rade žene diljem svijeta je neplaćena, navodi se u novom izvješću. Dobrotvorna organizacija procjenjuje da oko 65% radnih sati žena nije plaćeno i kaže da bi se službena statistika trebala promijeniti kako bi se priznao njihov doprinos.

Oxfam je rekao da je njegova analiza međunarodnih podataka o radu također otkrila da je 45% tjednog posla koji obavljaju i muškarci i žene u svijetu neplaćena njega. Kaže se da se kućanske dužnosti poput kuhanja i čišćenja, koje često obavljaju žene u svijetu, također ne vrednuju u ekonomskim brojkama i mjerama kao što je BDP (bruto domaći proizvod).

Oxfam je mjerenje opisao kao “antifeminističko i kolonijalno, jer održava okvir stvaranja vrijednosti i produktivnosti koji računa samo ono što se može unovčiti”. “Žene su prebačene u ‘privatnu’ sferu i njihov je rad nevidljiv”, dodala je dobrotvorna organizacija.

Do toga dolazi nakon što je odvojeno istraživanje ranije ove godine pokazalo da je vrijednost neplaćene skrbi u Engleskoj i Walesu gotovo jednaka onom plaćenom, pri čemu radnici štede vladi 162 milijarde funti godišnje na plaćama.

Drugo istraživanje koje je proveo thinktank ‘Center for Progressive Policy’ također je otkrilo da žene u Velikoj Britaniji pružaju dvostruko više neplaćene brige o djeci od muškaraca – 23,2 milijarde sati u usporedbi s 9,7 milijardi sati.

Autorica izvješća Oxfama Anam Parvez optužio je vlade da su “fiksirane” na BDP i rekao da bi politike umjesto toga trebale biti “vođene skupom metrika koje sagledavaju cjelokupnu sliku”.
Dodala je: “Žene su zakinute diljem svijeta, gurnute  dublje u siromaštvo. Da bude još gore, službene statistike zanemaruju većinu njihovog rada. Neplaćena skrb je skrivena subvencija globalnom gospodarstvu; bez nje bi se sustav urušio.”

Vlada Velike Britanije rekla je da tradicionalne ekonomske mjere, poput BDP-a, ostaju neki od najkorisnijih pokazatelja gospodarske uspješnosti, ali je priznala da ima ograničenja.

Glasnogovornik je rekao da je Uredu za nacionalnu statistiku (ONS) osigurano dodatnih 25 milijuna funti za poboljšanje ekonomske statistike, piše SKY.

Agencija je izjavila da “radi na radikalnim planovima za poboljšavanje analitike BDP-a”, uključujući “nove i inovativne metrike koje odražavaju utjecaj ekonomskih promjena na ljude i okoliš”.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.