‘Umjetnost na dlanu’ – online programi Hrvatske glazbene mladeži

Hrvatska glazbena mladež (HGM) programski je usmjerena na četvrtinu stanovnika Republike Hrvatske, mlade, s ciljem senzibiliziranja novih generacija prema glazbi, posebno klasičnoj. Upravo su zato osmislili online program ‘Umjetnost na dlanu’, kojim će mladoj publici biti dostupni kvalitetni glazbeni edukativni sadržaji koje HGM provodi u suradnji s renomiranim ustanovama, ansamblima i glazbenicima te brojnim podupirateljima.

Mlada će publika putem YouTube kanala HGM-a moći pratiti sve programe, a prvi u nizu je Glazba u mom kvartu. Riječ je o programu koji je nastao 2015. godine u suradnji s Gradskim uredom za kulturu grada Zagreba s ciljem da se djeci i mladima omogući na primjeren način doživjeti glazbu, u prostoru u neposrednoj blizini stanovanja i to besplatno, u njihovom Centru za kulturu i gradskoj četvrti u kojoj stanuju.

U sklopu programa Glazba u mom kvartu snimljene su u prvom ciklusu tri forme: Priča o glasoviru u izvedbi Katarine Krpan, pijanistice, Glazba – Kvarteta Porin te Putovanje glazbom u suradnji s Gudačkim kvartetom Sebastijan.

U suradnji s Hrvatskim društvom prevoditelja znakovnog jezika za gluhe HGM je osigurao kvalitetan pristup umjetničkim sadržajima nagluhoj i gluhoj djeci te mladima.

Hrvatska glazbena mladež je, inače, članica Jeunesses Musicales International, najvećeg međunarodnog glazbenog NGO-a za mlade što je čini jedinstvenom na ovom području, a osnovana je davne 1954. godine s jasnim ciljem promicanja vrijednosti glazbe među mladom publikom.

Iz HGM-a kažu da se cjeloviti program Glazbe u mom kvartu distribuira se obrazovnim ustanovama u Republici Hrvatskoj putem CD izdanja te putem linka na Youtube kanalu Jeunesses Musicales Croatia i partnera. Snimanje, montaža i distribucija realizirala se tijekom veljače ove godine. Edukativni glazbeni sadržaji mladoj će publici biti dostupni od 28. veljače 2021. godine, a prethodit će im premijere o čemu će HGM obavijestiti publiku putem Facebook stranice.

Komentiraj