Samoubojstvo Geli Raubal, Hitlerove voljene nećakinje

Dana 18. rujna 1931. ubila se Hitlerova nećakinja Geli Raubal (23). Zbilo se to u njegovom stanu u Münchenu. Hitler u to vrijeme još nije bio kancelar Njemačke, ali je bio političar u usponu. Geli je bila kći Hitlerove polusestre Angele (Hitler i Angela imali su istog oca, ali različite majke jer je Angelina majka preminula, a otac se zatim oženio Hitlerovom majkom Klarom Pölzl). Adolf Hitler volio je svoju polusestru Angelu (spominje je i u Mein Kampfu) i njenu kćer Geli (Geli je skraćenica od Angela).
Hitler je polusestru Angelu postavio za voditeljicu svog kućanstva, budući da je bio neoženjen. Mlada nećakinja Geli također je živjela s njima. Kasnije je Hitler polusestru postavio za kućepaziteljicu svoje poznate kuće za odmor u Berchtesgadenu. Naime, malo je poznato da je tu vilu Hitler koristio još znatno prije nego je došao na vlast u Njemačkoj. Geli je, u dobi od 21 godinu, došla živjeti s Hitlerom u njegovom stanu u Münchenu, gdje je započela studij medicine.
Hitler i Geli bili su vrlo bliski, pa su se javile priče o incestuoznoj vezi njih dvoje. Ipak, za to nema dokaza, pa je moguće da su to bila samo nagađanja zlonamjernih političkih protivnika. Izgleda da je Hitler zapravo imao posesivni patronizirajući odnos prema Geli. Kad je saznao da je ona u vezi s njegovim vozačem Emilom Mauriceom, dao mu je otkaz i nasilno prekinuo tu vezu. Držao je Geli gotovo u zarobljeništvu, strogo nadzirući kuda se kreće.
Kad je Geli željela otići u Beč učiti pjevanje, Hitler joj je zabranio i žestoko su se posvađali oko toga. On je istog dana otišao u Nürnberg, a kad se vratio zatekao ju je mrtvu u svom stanu. Ubila se Hitlerovim pištoljem. Hitler je pao u depresiju i otišao na jedno bavarsko jezero pokraj Münchena žalovati. S vremenom se oporavio i tek onda se počeo viđati s Evom Braun. Hitler je kasnije izjavio da je Geli bila jedina žena koju je ikada volio. Zanimljivo je da se na kraju Drugog svjetskog rata ubio u svom bunkeru navodno istim tim pištoljem kojim se ubila Geli.

Komentiraj

nacional banner
nacional banner