Roman ‘Jadnici’ Victora Hugoa bio je jedan od prvih bestselera u modernom izdavaštvu

Victor Marie Hugo bio je francuski pjesnik, dramski pisac, romansijer, državnik i aktivist za ljudska prava. Rođen je 26. veljače 1802. godine. Hugo je živio u Francuskoj većinu svog života, te je začetnik francuske romantičarske književnosti. Njegovo najčuvenije djelo Jadnici (franc. Les Misérables) roman je u pet tomova, prvi put objavljen 1862. To je bio jedan od prvih bestselera u modernom izdavaštvu. Riječ je o uzbudljivom moralističko-humanističkom romanu u kojem Hugo oslikava široku društvenu fresku Francuske, doba poslije Francuske revolucije i Napoleonovih ratova.

Roman prati život glavnog junaka Jeana Valjeana, bivšeg robijaša broj 24601, koji traži način da se iskupi i započne novi život. Pored njega, u romanu se pojavljuje galerija sporednih junaka sa svojim pričama, sudbinama i emocijama. U Jadnicima se razmatraju problemi dobra i zla, pravde i zakona, politike i religije, a sve u kontekstu francuske povijesti i karakterističnih sudbina glavnih protagonista.

Glavna poruka je sročena u osudi državnog uređenja koje favorizira bogate, a siromašne surovo kažnjava za banalne prestupe, jer glavni junak romana Jean Valjean dobio je pet godina zatvora samo što je pokušao ukrasti jedan kruh da bi nahranio sedmoro sestrine gladne djece.

Komentiraj