epa

REZULTATI U SUBOTU Irski glasači na referendumu o pobačaju

Irski glasači u petak su  glasali na povijesnom referendumu o tome treba li ublažiti zakon o pobačaju, a njegovi rezultati očekuju se u subotu.

“Za mene je to jedno veliko ‘da'”, napisao je na Twitteru premijer Leo Varadkar (foto) nakon što je izašao na glasanje u Dublinu.

Varadkar, koji se zalaže za liberalizaciju strogih zakona o pobačaju, poticao je ljude da izađu na glasanje, kazavši da će visoki odziv ići u prilog ublažavanju zakona.

Čelnica oporbenog Sinn Feina Mary Lou McDonald nakon glasanja u Dublinu kazala je da je referendum “sudbonosni datum za sve nas”.

Organizacija referenduma predizborno je obećanje premijera Lea Varadkara koji je došao na vlast u lipnju 2017.

Irski građani su se zapravo izjašnjavali o osmom amandmanu irskog ustava, uvedenom 1983. godine, kojim je pobačaj bio potpuno zabranjen sve dok 2013. nije uvedena iznimka za majke kojima je u trudnoći život ugrožen.

Neovisno o tome, irski zakon o pobačaju najstroži je u Europi i ne poznaje iznimke čak niti u slučajevima incesta, silovanja ili malformacije ploda.

Svake godine tisuće Irkinja koje žele pobaciti putuju u inozemstvo, uglavnom u Veliku Britaniju, kako bi to učinile.

Pravo glasa imalo je oko 3,2 milijuna birača. Birališta se zatvaraju u 23 sata po srednjoeuropskom vremenu.

Prebrojavanje glasova počinje u 9 ujutro u subotu, a konačni rezultati očekuju se kasno poslije podne.

Dvije odvojene ankete objavljene u nedjelju, Sunday Business Posta i Sunday Timesa, pokazuju da će vjerojatno, ali tijesno (od 55 do 57 posto) pobijediti opcija za liberalizaciju pobačaja.

Komentiraj