Nakon Perkovića i Mustača od Milanovića pomilovanje traže Darko Grdić i Ognjen Preost

Preost i Grdić su krajem prošle godine nakon odluke Vrhovnog suda pravomoćno osuđeni na dvije godine i 10 mjeseci zatvora, i to nakon što su prvostupanjskom presudom osuđeni na tri godine zatvora

Nakon što su zahtjev za pomilovanje podnijeli Josip Perković i Zdravko Mustač, Nacional doznaje da su odvjetnici bivšeg ravnatelja Vojne sigurnosno obavještajne agencije (VSOA) Darka Grdića i njegova zamjenika Ognjena Preosta također podnijeli isti zahtjev, odnosno traže da ih predsjednik države pomiluje čime bi se spriječilo izdržavanje kazne za presudu u slučaju u kojem su osuđeni jer su u vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji iskoristili svoj položaj i ovlasti te su protivno propisima raspolagali sredstvima za posebne namjene i neosnovano odobravali isplate. Nacional je u posjedu zahtjeva odvjetnika Ognjena Preosta, ali kako se doznaje isti zahtjev predali su i odvjetnici Darka Grdića. Odvjetnici obojice smatraju da njihovi klijenti imaju šanse za pomilovanje jer seu njihovom slučaju radi o presudi za imovinska dijela, za razliku od Perkovića i Mustača koji su osuđeni za ubojstva, a isto tako i Grdić i Preost imaju čisti dosje prije ovog slučaja. Njihovi odvjetnici smatraju i da bi u slučaju novih zahtjeva to u budućnosti pomoglo i Perkoviću i Mustaču jer bi Milanović u slučaju većeg broja zahtjeva mogao pomilovati veći broj ljudi pa bi samim time lakše opravdao i pomilovanje Perkovića i Mustača. Inače, Preost i Grdić su krajem prošle godine nakon odluke Vrhovnog suda pravomoćno osuđeni na dvije godine i 10 mjeseci zatvora i to nakon što su prvostupanjskom presudom osuđeni na tri godine zatvora zbog optužbi da su od 2009. do 2012. otuđili gotovo pet milijuna kuna namijenjenih za isplate doušnicima. Po informacijama Nacionala, Darko Grdić je počeo s odsluženjem kazne te se trenutno nalazi u Remetincu i čeka odluku u kojoj će kaznionici odslužiti preostali dio kazne. S druge strane, Ognjen Preost kaznu još nije počeo služiti jer je dobio odgodu početka odsluženja do 1. srpnja i to zbog zdravstvenih i poslovnih razloga, a kako se doznaje njegovi odvjetnici vjeruju da će dobiti i još jednu odgodu i to do listopada ove godine. U međuvremenu poslana je i molba za pomilovanje koja bi preko Ministarstva pravosuđa i Odjela za pomilovanja trebala stići do predsjednika Zorana Milanovića koji ima konačnu riječ o pomilovanjima, iako je još u predizbornoj kampanji rekao da tu svoju ovlast neće koristiti.

Bivši ravnatelj VSOA-e Darko Grdić nositelj je brojinh odlikovanja iz Domovinskog rata. FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

U Molbi za pomilovanje stoji i da su odvjetnici Ognjena Preosta 2. veljače ove godine podnijeli i tužbu Ustavnom sudu jer smatraju da su prvostupanjska, a zatim i pravomoćna presuda nezakonite. U molbi je navedena i karijera te sve zasluge Ognjena Preosta, inače višestrukog slavodobitnika Sinjske alke, pa se tako navodi da je bio na zapovjednoj dužnosti u 126. brigadi HV-a i da je bio sudionik operacije Oluja.

S druge strane, Darko Grdić je prije osuđujuće presude također imao zavidnu vojnu karijeru te je između ostalog bio i zapovjednik obrane Grada Zagreba, savjetnik predsjednika Franje Tuđmana za vojna pitanja, ravnatelj VSOA-e i glavni inspektor HV-a. Nositelj je spomenice Domovinskog rata i mnogih drugih odlikovanja za sudjelovanje u Domovinskom ratu. I Preost i Grdić su imali vrlo respektabilne vojne karijere, bez ijedne mrlje, a odvjetnici smatraju i da sama presuda nije zakonito utemeljena traže pomilovanje. Naime, osim navedenog Preost je vodio neke vrlo složene operacije u zemlji i inozemstvu te ga je za neke od tih operacija odlikovala američka DIA. Završio je zapovjednu stožernu školu, ima magisterij iz kriminalistike te je završio Obavještajnu akademiju Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost.

Odvjetnici Ognjena Preosta podnijeli su i tužbu na pravomoćnu presudu Ustavnom sudu. FOTO: Privatna arhiva

Komentiraj