Marko Marić: ‘Pola nogometaša reprezentacije prošlo je kroz Dinamovu akademiju’

Autor:

GNK Dinamo

Marko Marić, voditelj Dinamove akademije, otkriva zašto je ta zagrebačka škola nogometa na 18. mjestu u svijetu, a tu su trenirali Modrić, Ćorluka, Lovren, Kramarić, Kovačić, Gvardiol…

Nedavni transfer Joška Gvardiola iz Leipziga u Manchester City jedna je od najvećih nogometnih priča ove sezone. Taj 21-godišnji stoper koji je u prvaka Europe stigao za 90 milijuna eura karijeru je kao 6-godišnji dječak počeo u Trešnjevci, a u Dinamo je stigao s 11 godina. Upravo je u Dinamovoj akademiji prepoznat kao veliki talent i sav fokus bio je na njemu. Prema podacima švicarskog nogometnog instituta CIES Football Observatory, Dinamova akademija na 18. je mjestu u svijetu. To je ljestvica najboljih svjetskih klubova na temelju procijenjene vrijednosti igrača koji su prošli klupsku nogometnu akademiju, a uvjet za ulazak u taj kriterij je period od minimalno tri godine koliko je igrač morao provesti u klupskoj akademiji od svoje 15. do 21. godine života. CIES-ovu ljestvicu predvodi portugalska Benfica, čija je procijenjena vrijednost igrača koji su prošli akademiju 670 milijuna eura. Marko Marić, voditelj Dinamove akademije, pojasnio je što za klub znači ovaj podatak, kakva je suradnja Akademije i Uprave te kakva je budućnost Akademije.

ZgNews: Dinamova akademija je, prema podacima Švicarskog nogometnog instituta, 18. u svijetu. Koliko je to važno za jedan klub, što to znači za Dinamo?

Naravno da je to vrlo važno za klub iz više aspekata, a jedan od najvažnijih je svakako ugled koji akademija ima u svijetu. Iako je to s jedne strane velika čast, svakako je i obaveza svih u sustavu da ulažu maksimalne napore kako bi to tako bilo i u budućnosti. Što se tiče konkretno Dinama, ta referenca mu daje određenu stratešku prednost pri odabiru igrača, pogotovo ako govorimo o igračima iz Hrvatske. Naravno da se Dinamo ulaganjima ne može uspoređivati s akademijama u Europi, ali budite sigurni da kad govorimo o sportskom natjecanju, Dinamo svakako ima što za prezentirati.

ZgNews: Kako funkcionira Akademija, kad je osnovana i s kojim ciljem, tko je vodi, koliko ima polaznika i koliko se igrači u njoj zadržavaju?

Rad u Akademiji je jedan živi proces koji nije lako i jednostavno definirati. Misija je biti vrhunska nogometna ustanova s ciljem razvoja pozitivnih moralnih vrijednosti i igračkih kvaliteta selekcioniranih nogometaša te planiranim, stručnim i sustavnim radom svim igračima i zaposlenicima Akademije omogućiti optimalne uvjete za ostvarenje ljudskog potencijala kroz nogometnu igru. Iako sami počeci Dinamove akademije datiraju iz 1960-ih, možemo reći da je moderna akademija, kakvu danas poznajemo počela s radom prije 15 godina. Kao osoba na čelu ja sam zadužen za kreiranje i kontrolu programa mlađih uzrasta. Akademija ima 240 polaznika u 12 dobnih kategorija, od 8 do 19 godina starosti. Isto tako, u sklopu akademije djeluje Otvorena škola koja broji oko 250 polaznika. Cilj je da igrač koji dođe sa 7, 8 godina u Akademiju, u njoj ostane do svoje 19. godine i nakon toga svoj put nastavi kroz seniorsku momčad.

ZgNews: Na koji način se procjenjuje koji igrač je ‘’odskočio’’ i što se dalje radi s tim najvećim talentima?

Kroz utakmice i treninge se uvijek sve tako posloži da igrač koji je najbolji u generaciji postane i lider te generacije. Naravno da nisu svi jednako talentirani za nogomet i da postoje razlike unutar momčadi, ali smatramo da svaki igrač koji trenira u Akademiji zaslužuje šansu da pokaže koliko je spreman odricati se da bi uspio u nogometu. U dobi od 16 godina već se može vidjeti tko bi mogao napraviti više i postati prvotimac. Tim igračima se poklanja posebna pažnja, ali ne kako bi im se olakšao taj put, nego naprotiv da im se oteža, kako bi bili spremni na izazove koji ih čekaju. U toj dobi već ima dosta primjera kada talentirani igrač igra za generaciju starijih i kroz takav model poboljšava svoju izvedbu. Uz nogometne vještine koje se konstantno prate, čitav je niz testova i pomoćnih alata kojima je cilj pratiti razinu treniranosti igrača. Iz tog razloga se snimaju svi treninzi i utakmice, prate se parametri svakog igrača i uspoređuju s modelima kojima težimo.

ZgNews: Kako, dakle, ‘’surađuju’’ Akademija i seniori?

Naravno da postoji suradnja između seniorske momčadi i Akademije, jer bez nje onda sve to gubi neki smisao. Ta suradnja je najviše vidljiva kada određeni broj igrača ili ide na pripreme sa seniorima ili igra prijateljske utakmice, a neki od njih su u stalnom tretmanu seniorske momčadi.

ZgNews: Na što ste najponosniji kad je u pitanju rad s mladima?

Mislim da je san svakog igrača da zaigra za nacionalnu reprezentaciju, a mislim da nema ljepšeg osjećaja kad je više od pola reprezentativaca na nekoj utakmici reprezentacije prošlo kroz Dinamovu akademiju. Isto tako treba istaknuti i veliki broj igrača koji igraju u drugim klubovima, a prošli su kroz sustav Akademije.

ZgNews: Prema podacima spomenutog instituta, procijenjena vrijednost igrača koji su prošli obrazovni sistem u Dinamovoj nogometnoj akademiji iznosi 337 milijuna eura, a igrači koji su još uvijek u svlačionici i spadaju pod navedeni kriterij vrijede 47 milijuna eura. Biste li mogli izdvojiti igrače koji su se afirmirali, a koji su prošli Dinamovu akademiju?

Treba napomenuti da su to ogromne vrijednosti kad ih stavimo u kontekst veličine budžeta i usporedimo s drugim akademijama u svijetu. Veliki je broj igrača koji su prošli kroz Akademiju, a igraju ili su igrali na visokoj razini. Svakako da od starije generacije treba spomenuti Luku Modrića, Vedrana Ćorluku, Dejana Lovrena, Milana Badelja, Šimu Vrsaljka, Josipa Pivarića i Andreja Kramarića. Zatim imamo igrače koji već igraju na visokoj razini kao što su Borna Sosa, Joško Gvardiol, Tin Jedvaj, Marko Pjaca, Mateo Kovačić, Dani Olmo i Bruno Petković.

ZgNews: Prema podacima Instituta, među top 20 je najviše akademija klubova iz Portugala, Engleske i Brazila, govore li ti podaci nešto o situaciji s igračima trenutačno u svijetu?

Činjenica je da se hrvatski klubovi ne mogu uspoređivati s onima iz Lige petice ili Portugala s obzirom na ulaganja tih klubova u akademije koja iznose više od 20 milijuna eura godišnje. Dinamova akademija se mora fokusirati na hrvatske igrače te njih razvijati, prvo za vlastiti seniorski sastav, a nakon toga i posljedično za reprezentaciju.

ZgNews: Kakva je budućnost Akademije, morate li što mijenjati i je li se uopće s godinama nešto mijenjalo?

Mislim da za budućnost Akademije nema straha jer imamo prije svega fantastičan stručni kadar koji radi u Akademiji, a i talentirane igrače, od kojih će neki napraviti velike karijere. Vrlo bitno je da se ne ulovimo u zamku rezultata, koji ne bi trebao biti primaran za rad Akademije, već fokus treba biti na razvoju igrača i njihovu usmjeravanju prema seniorskom nogometu. Naravno da treba uvijek gledati prema naprijed i ulagati u Akademiju, jer igrač koji dolazi iz Akademije je ‘najjeftiniji’, od njega u pravilu imamo najveći prihod.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.