LINIJA ŽIVOTA Kako je HDZ okupirao Hrvatsku

Kako je u demokratskom sustavu moguće govoriti o okupaciji države? HDZ je osvojio vlast na izborima i uspješnim fomiranjem parlamentarne većine dobio mandat da upravlja Hrvatskom. Ali vladajući se ponašaju kao da je cijela država njihov izborni plijen. Kao da su vlasnici Republike. Kao da imaju pravo gospodariti kompletnom državom

Radit će još bolje nego dosad – rekao je šef Sabora Gordan Jandroković pokušavajući kamuflirati razloge smjene na čelu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Bolje u ovom slučaju znači drugačije. Jandroković je još lani pokazao da mu se dosadašnji rad Povjerenstva, koje uživa veliku potporu javnosti, nikako ne sviđa. Čim se u njihovu mrežu zbog potencijalnog sukoba interesa uhvatila Martina Dalić, svita premijera Plenkovića nasrnula je prijeteći da će cijeloj instituciji povaditi zube. Kao po vokaciji vječni trbuhozborac šefa stranke, Jandroković najavljuje da će se Povjerenstvu srezati krila jer svojim radom, kako je rekao, blokira Vladu u donošenju potrebnih odluka.

Rečeno – učinjeno! Nakon brodoloma u prvom glasanju vladajuća koalicija je prošloga tjedna – unatoč bojkotu opozicije koja u toj farsičnoj operaciji nije htjela sudjelovati – izabrala novu predsjednicu Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Smisao je tog izbora u eliminaciji respektabilne Dalije Orešković, koja je svojim radom jako visoko podigla kriterij automnosti i nepodlijeganja političkim utjecajima. Njenim smicanjem napravljen je rez i novoizabranim nasljednicima odapeta poruka. Dalija je smetala zbog svoje rigoroznosti i nepristranosti, pa neka malo olabave. To je ono što Jadroković razumije kad govori o boljem radu Povjerenstva..

Pročitajte više u digitalnom izdanju tjednika Nacional…

Komentiraj