KOMENTAR DANA JELENE LOVRIĆ Kako je Tromblon postao truba

Petar Janjić zvani Tromblon odustao je od svih najavljenih akcija u Piranskom zaljevu.

Još prošli je tjedan Andreju Plenkoviću javno postavio ultimatum da u roku od tri dana riješi problem odnosa sa Slovenijom, posebno onih koji se tiču morske granice, inače će mu on pokazati kako se to radi. Sa stotinu će brodica, najavio je, hrvatsku državnu granicu na moru zaštititi od slovenskih upada. Kad je rok istekao, a premijer se nije ni osvrnuo, kao što se nisu osvrnuli ni Tromblonovi drugovi, u sličnim akcijama uvijek kolovođe, plan se mijenja. Umjesto obrane granice veteran Janjić najavljuje turističko-mirnodopsku operaciju. Organizirat će početkom idućeg mjeseca regatu po Piranskom  zaljevu, svojevrsni ribarski piknik, s cijenom ukrcaja od pedeset kuna. Ali, ni ta se ideja nije primila, pa samozvani admiral definitivno odustaje, teško razočaran što nitko ne želi njegove borbene usluge. Ni savudrijski ribari, ali ni njegovi kompanjoni iz veteranskih redova. Odbijenicu je, naime, dobio i iz vazda dosad nabrijanog šatoraškog krila braniteljskih udruga.

Kako se nekad utjecajnom Tromblonu dogodilo da postane politička truba? Pa dogodilo mu se jednostavno zato jer je malo pobrkao stvari. Zanemario je činjenicu da Hrvatskom danas vlada HDZ. A kad državom vlada HDZ, onda se ne dižu bune, ne razapinju šatori, ne maršira ulicama. Onda su veteranski jurišnici podvijena repa, poput bubica. Onda će svom dojučerašnjem suborcu, koji se sa svojim ultimatumom HDZ-ovom premijeru malo zaletio, poslati poruku da mu je inicijativa potpuno neprihvatljiva.

Naravno, sve bi bilo drugačije da netko drugi danas upravlja državom. Da je, primjerice, SDP na vlasti, zemlja bi se tresla zbog Piranskog zaljeva. Društvo iz šatora jurišalo bi na Vladu, vjerojatno s optužbom o veleizdaji. Čadore u Savskoj mjesecima su držali podignutim bez ikakva ozbiljna razloga. Nesretni Tromblon pogriješio je samo u jednom: zaboravio je da veteranske prosvjedne masovke ne služe rješavanju problema, nego dovođenju HDZ-a na vlast.

Komentiraj