Kolakušić, Sinčić i Tomašić oštro, a Šuica mekano o Ursuli von der Leyen

Hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Mislav Kolakušić, sudjelovao je u raspravi na plenarnoj sjednici prije glasanja za Ursulu von der Leyen (foto) za predsjednicu Europske komisije, javlja N1.

“Temelj razvoja i napretka, ali i opstanka Europske unije je jednakost i vladavina prava. Jednakost i vladavina prava prvenstveno se očituju u načinu izbora predstavnika. Od 130 predstavnika u Europskom parlamentu, 20 predsjedničkih i potpredsjedničkih mjesta pripalo je Njemačkoj, Hrvatskoj i Sloveniji – nula”, rekao je Kolakušić.

“Nadalje, poslovnik Europskog parlamenta zahtijeva da ta mjesta budu raspoređena temeljem geografske pripadnosti. Dakle, povrijeđena je i vladavina prava. Takvo nešto je nedopustivo!”, rekao je Kolakušić.

“Imamo Njemačku koja ima 20 predstavnika, što je u suprotnosti s jednakošću i predstavlja supremaciju i sada, još bismo trebali izabrati predsjednika Europske komisije iz Njemačke. To je apsolutno neprihvatljivo, jer to nije Europa jednakosti i takva Europa dovodi Europsku uniju u pitanje”, rekao je Kolakušić u Europskom parlamentu.

Podsjetimo, Njemica Ursula von der Leyen u utorak bi mogla postati prva žena na čelu Europske komisije, ako uspije dobiti većinsku podršku zastupnika Europskog parlamenta u Strasbourgu.

Von der Leyen iznijela je jutros svoj program pred zastupnicima u Europskom parlamentu, a među najvažnijim ciljevima istaknula je snažniju borbu protiv klimatskih promjena. Von der Leyen najavila je da će u prvih 100 dana mandata predložiti Zeleni sporazum za Europu u svrhu smanjenja emisije stakleničkih plinova, a u planu joj je i prvo europsko zakondavstvo za klimu koje će odrediti ciljeve za 2050. godinu.

“Najveći izazov trenutno je da naš planet ostane zdrav to je najveća odgovornost naših vremena“, kazala je von der Leyen i dodala kako želi da Europa postane prvi kontinent s nultom stopom emisije C02 do 2050.

“Hoće li EU u kojoj vladaju ovakvi odnosi preživjeti krizu? Vi predstavljate ekonomsku hegemoniju centra, sve loše u EU”, rekao je Ivan Vilibor Sinčić u obraćanju, prenosi N1.

“Italija je dobila sedmog predsjednika Europskog parlamenta, mnoge zemlje u centru već su imale veći broj predsjednika, dok je 15 zemalja periferije imalo ravno nula… Kada će Malta, Slovačka, Hrvatska dobiti svoj pošten dio? Dolazite ovdje pred nas, a nemate legitimitet. Kojim ste se vi to biračima predstavljali da imate legitimitet? Dogovor u Bruxellesu je nedemokratski, a nas dovodite pred gotov čin. Stare članice su se dogovorile i rasporedile uloge u EU. Kažete da ste u svoj dom primili dječaka iz Sirije, a drugom rukom baratate s NATOM. Moj glas nećete imati”, bio je oštar Sinčić.

I Ruža Tomašić je bila jednako stroga.

“Predlažete preglasavanje u području vanjske i sigurnosne politike. Toliko o jednakosti. U govoru ste spomenuli temelje Europe u grčkoj filozofiji i rimskom pravu. Ali kao demokršćanka propustili ste spomenuti kršćanstvo. Vaša Europa bježi od svojih korijena i zato je sada toliko i razjedinjena”, rekla je Tomašić.

Oglasila se i Dubravka Šuica. Pohvalila je njezin pristup rodnoj ravnopravnosti.

 

Komentiraj