Kako se Vanessa Williams zbog golišavih fotografija odrekla titule Miss Amerike

Poznata glazbenica i glumica Vanessa Williams je 23. srpnja 1984. morala odstupila kao Miss Amerike zbog skandala koji je nastao kad su na površinu izbile njene obnažene fotografije za koje je pozirala godinu dana prije natjecanja za Miss.

Vanessa je postala s 20 godina prva afroamerička Miss Amerike u povijesti. Rođena je pokraj New Yorka i oba roditelja bila su joj afroameričkog porijekla, no sa znatnim udjelom europske i indijanske krvi, što se vidi i po Vanessinoj boji kože. Skandal je nastao kad su na površinu izbile Vanessine obnažene fotografije, za koje je pozirala godinu dana prije natjecanja za Miss.

Te je fotografije snimio fotograf Tom Chiapel, u vrijeme dok je Vanessa radila za njega kao asistentica i vizažistica. On je navodno htio snimiti fotografije silueta dvaju modela, pa je Vanessa pozirala gola s još jednom djevojkom. Tako su nastale i fotografije simuliranog lezbijskog odnosa. Vanessa nikada nije potpisala odobrenje da se te fotografije objave. Ipak, Chiapel ih je ponudio novinama. Zanimljivo je da je vlasnik Playboya Hugh Hefner odbio tu ponudu, jer je bilo jasno da fotografije nemaju Vanessino odobrenje i da bi joj izazvale sramotu, kao vladajućoj Miss Amerike.

Međutim, izdavač Penthousea Bob Guccione objavio je fotografije u broju za rujan 1984. godine. Navodno mu je to donijelo oko 14 milijuna dolara zarade. Pod pritiskom skandala i medija Vanessa je pristala odreći se titule Miss Amerike. Tek nakon tog skandala Vanessa je ostvarila značajnu glazbenu i filmsku karijeru.

Komentiraj