Meloni branila “Europu domoljuba” na skupu krajnje desnice Vox u Madridu

Autor:

epa10221803 President of Italian party 'Brothers of Italy' (Fratelli d'Italia), Giorgia Meloni, leaves the Lower House, in Rome, Italy, 03 October 2022. Giorgia Meloni, who looks set to become the next premier after her right-wing party spearheaded the right coalition to victory, is currently holding a series of meetings on the make-up of the new executive.  EPA/GIUSEPPE LAMI

EPA/GIUSEPPE LAMI

Buduća talijanska premijerka Giorgia Meloni branila je u nedjelju “Europu domoljuba”, uzimajući za primjer poljsku vladu, u prigodi skupa stranke krajnje desnice Voxa u Madridu.

Na video snimci objavljenoj na tom skupu, čelnica postfašističke stranke Braća Italije zauzela se za “odvažniju Europu (…) koja će odgovoriti na velike međunarodne krize, a skromniju kada je riječ o bavljenju aspektima svakodnevice koji bi se mogli puno bolje riješiti na državnoj razini, a da se birokracija ne povećava”.

“Živjela Europa domoljuba”, uzviknula je Giorgia Meloni koja je stupila u pregovore s koalicijskim partnerima, antimigrantskom Ligom Mattea Salvinija i s konzervativnom strankom Naprijed Italija Silvija Berlusconija kako bi sastavila vladu do kraja listopada.

“Za nekoliko dana mi u Italiji bit ćemo pozvani da ove ideje pretvorimo u konkretne vladine politike kao što već čine naši prijatelji u Poljskoj”, istaknula je.

Poljska, čiji je premijer Mateusz Morawiecki osobno nazočio skupu Voxa, u sukobu je s Bruxellesom u vezi s vladavinom prava.

“U Španjolskoj, u Italiji i vjerojatno u čitavoj Europi većina građana se više ne prepoznaje u ljevičarskim utopijama i ideologiji i traže od nas da odgovorno preuzmemo vlast”, rekla je.

Giorgia Meloni je ujedno pozdravila izbornu pobjedu bloka desnice i krajnje desnice u Švedskoj u kojem su Švedski demokrati, stranka proistekla iz neonacističkog pokreta.

Mađarski premijer Viktor Orban i bivši američki predsjednik Donald Trump također su objavili video poruke potpore na predizbornom skupu Voxa, treće političke snage u Španjolskoj nakon 2019. i povratka krajnje desnice u španjolski parlament, prvi put nakon završetka diktature Francisca Franca 1975.

Sukob Pape Franje i Giorgie Meloni. “Treba braniti imigrante”, “Treba maksimalno suzbiti ulazak imigranata”

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.