Zvonko Vrban: “Ovo je težak dan za Županijski sud u Osijeku, težak dan za hrvatsko pravosuđe”

Predsjednik Županijskog suda u Osijeku Zvonko Vrban u srijedu je za N1 komentirao uhićenje trojice sudaca s toga suda.

“Pretrage dvojice sudaca su obavljeni, još se obavlja pretraga u uredu suca Zvonka Vekića”, kazao je Vrban. Dodao je da nema informaciju što će se događati nakon završetka pretraha. “USKOK provodi izvidne radnje dinamikom kojom oni smatraju da te izvidne radnje trebaju teći”, rekao je.

“Kad sam saznao da su se suci nedopušteno družili s Mamićem, poduzeo sam radnje za koje sam ovlašten. Nisam se bavio tvrdnjama za mito i korupciju, time se trebaju baviti nadležna tijela”, rekao je i dodao da nije spekulirao što će se dogoditi i hoće li se nešto dogoditi.

Nije želio komentirati dio u kojima se suce sumnjiči da su od Mamića primili 400 tisuća eura mita, razna putovanja, cipele ili odjeću. “Ne raspolažem dokazima ni informacijama o kojem iznosu novca se radi, imao sam informaciju koju je Mamić iznio da je dao novac sucima za donošenje odluka, o tome će odluku donijeti USKOK. Očito nakon podnesenih radnji USKOK-a oni su potvrdili sumnje u vezi Mamićevih istupa”, rekao je Vrban.

Poručio je da je ovo težak dan za osječki Županijski sud i hrvatsko pravoduđe. “Mi ćemo se morati reorganizirati i nastaviti s radom, a što će se događati sa sucima, pokazat će vrijeme. Još uvijek moramo poštivati presumpciju nevinosti, a što će se dalje događati, to će pokazati vrijeme”, poručio je.

Upitan može li Županijski sud u Osijeku zadržati povjerenje javnosti nakon ovih događaja, Vrban je rekao da je sud funkcionirao i prije njih, a funkcionirat će i nakon.

“Mi nismo živjeli i radili pod staklenim zvonom, i ovdje su suci ljudi koji žive hrvatsku društvenu stvarnost. Naravno da se od sudaca očekuje da budu pošteni, moralni i korektni, a kad to nisu, dužni smo ih maknuti iz sustava, što upravo sada i radimo”, poručio je.

Istaknuo je da su pokrenuli stegovne postupke u odnosu na dva suca te da su oni udaljeni s dužnosti do okončanja stegovnog postupka.

Komentiraj