Zvonko Kusić: “Koronakriza stvara kolektivnu depresiju, nismo na to navikli”

Posebni savjetnik premijera Andreja Plenkovića za društvena pitanja Zvonko Kusić u subotu je u ‘Novom danu’ N1 televizije govorio o odgovornosti političara za izgovorenu riječ, kao i o ovog tjedna puno puta spomenutoj radikalizaciji, te koronakrizi.

Kusić je istaknuo kako svi iz javne sfere, a osobito političari, imaju posebnu odgovornost za izgovoreno. Kaže kako ono što se događa u društvu – nasilje i radikalizaciju – treba staviti u povijesni kontekst. “Domovinski rat ostavio je više tragova nego što se misli, potom izlazak iz Jugoslavije, prelazak u kapitalizam, ulazak u EU… Uvijek smo imali neki cilj pred sobom, a sad kad su svi ti ciljevi ostvareni, ostavljeni smo sa samim sobom”, rekao je Kusić.

Kaže da je povijest je kao samoposluga – ‘izvlačite iz nje ono što vam paše’. Uvjeren je, kaže, da će Plenković i Zoran Milanović pronaći suživot. “Optimist sam što se tiče njihove suradnje, to je za državu važno i bitno za stabilnost društva.”

Kusić ističe da koronakriza jako utječe na društvo. “Stvara se kolektivna depresija, dodatna frustracija. Mi na to nismo navikli. Nismo se odgovorno ponašali. Moramo se priviknuti. Pseudoznanost uvijek živi paralelno sa znanstvenim. Vrlo se teško boriti protiv toga. Ljudi s alternativnim razmišljanjima su vrlo čvrsti u svojim uvjerenjima”, rekao je Kusić i dodao kako je bitno da bolnički sustav izdrži drugi val.

Komentiraj