Zvonimir Šostar: “Za par mjeseci mogli bi cijepiti sve zainteresirane u Zagrebu”

U Zagrebu je krenula druga faza cijepljenja. Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo ‘dr. Andrija Štampar’ objašnjava da to znači da će 85 tisuća građana koji su se odlučili za cijepljenje, a stariji su od 65 godina ili su kronični bolesnici biti procijepljeni u narednih 10 do 15 dana.

“Zahvaljujem se liječnicima obiteljske medicine kojima smo dostavili, svakom od cjepitelja kojih je nešto više od 400, po 30 doza AstraZenece. Moderna još nije stigla, ali do četvrtka će stići nove pošiljke i kako stižu, mi ćemo ih prosljeđivati, rekao je i dodao kako je u Zavodu jučer procijepljeno oko 200 osoba”, kazao je u utorak Šostar u HRT-ovoj emisiji ‘Dobro jutro, Hrvatska’.

Što se tiče cijepljenja na Zagrebačkom velesajmu, Šostar je istaknuo kako će se danas pogledati paviljoni u kojima bi se napravio veliki centar za treću fazu cijepljenja, kada bi se započelo s masovnim cijepljenjem. Procjenjuje da bi se za dva do tri mjeseca moglo procijepiti sve koji su zainteresirani u Zagrebu.

Šostar je rekao kako AstraZenecino cjepivo jednako štiti od teške bolesti, od hospitalizacije, te kako zadnja istraživanja govore da ako se cijepite ovim cjepivom ne možete biti prijenosnik virusa. “Treba se cijepiti. Time birate između života i smrti, pogotovo za starije i kronične bolesnike”, poručio je.

Zbog prirode organizacije, protočnosti na cijepnom mjestu i izbjegavanja grupiranja građana, naglasak nije na osobama koje su teže pokretne ili nepokretne ili kojima lokacija cijepljenja uslijed uznapredovale životne dobi ili drugih okolnosti nije lako dostupna.

Za takve osobe organizirat će cijepljenje na mjestu koje im je lakše dostupno, odnosno bliže njihovim kućama (domovi zdravlja, liječnici obiteljske medicine) ili u njihovom kućanstvu putem kućnih posjeta ili mobilnih timova.

Tako će, u ovom slučaju, biti obuhvaćeno oko 900 osoba koje su se prijavile na cijepljenje liječnicima obiteljske medicine u gradu Zagrebu, a koje neće moći biti obuhvaćene s 30 doza cjepiva koliko je svaka ordinacija zaprimila za tjedan od 22. veljače.

Komentiraj