Zvjezdana Bogdanović: “Možda je trebalo i ranije pokrenuti proces oduzimanja djeteta roditeljima”

Savjetnica ministra socijalne politike Zvjezdana Bogdanović u utorak je u emisiji ‘U mreži Prvog’ Hrvtaskog radija komentirala tragičnu smrt djevojčice iz Nove Gradiške i najavljene reforme u sustavu socijalne skrbi.

“U samom ministarstvu postoje stručnjaci, koji su dugi niz godina radili u sustavu socijalne skrbi, u centrima za socijalnu skrb, ali da ih mogu strukturirati u nešto što je potrebno promijeniti”, rekla je Zvjezdana Bogdanović i dodala da je akcijski plan samo dio onoga što je pokrenuto nakon tragičnog događaja u Novoj Gradiški.

“Ovo nije lako proživljavati, ovakav linč je izuzetno težak svima. U reformu smo krenuli i puno prije, ona se razrađuje već dosta dugo. Nadamo se da ćemo na najmanju moguću mjeru smanjiti ovakve događaje. Teško se može do kraja zaustaviti ponašanje u nekim obiteljima”, dodala je savjetnica ministra Aladrovića.

Komentirajući slučaj iz Nove Gradiške, Zvjezdana Bogdanović je rekla da je možda trebalo i ranije pokrenuti proces oduzimanja djeteta roditeljima, a što nije učinjeno. “Roditelji su cijelu situaciju pokušavali cijelo vrijeme prokazati kao puno pozitivniju nego što je to ona bila, a što se na kraju pokazalo da je završilo tragedijom”, istaknula je.

Predsjednik Komore socijalnih radnika Antun Ilijaš poručio je da nije siguran da eforme idu u dobrom smjeru. “Ministarstvo i dalje istu politiku odnosa prema struci, a to je ne fer ignorantski stil. Ne sudjelujemo u kreiranju dokumenata, kao jesmo za stolom, a zapravo nismo. To nam se događa već 30 godina, ne uvažava se ono što mi zapravo tražimo. Ovo nije iznimka, ovo je očito pravilo ovo što imamo zadnjih 30 godina”, rekao je.

Dodao je da se ne radi o nikakvom smanjenju ovlasti, ili o smanjenju opsega rada. Zvjezdana Bogdanović odgovorila mu je da će povećati broj stručnjaka u sustavu socijalne skrbi, a Ilijaš joj je rekao da je osnovni problem – nedostatak prostora. “Tri se godina pregovara da se smanje ovlasti, a ništa nije ispregovaramo. Što ćemo dobiti s novih 150 ljudi? Nećemo dobiti smanjenje opsega posla”, rekao je.

Predsjednica Foruma za kvalitetno udomiteljstvo djece Dubravka Čordašev kaže da je njima jako bitno da se s reformom krene. “Da se ipak nešto poduzme, sami kao udomitelji ukazujemo da je na terenu stanje jako teško. Teško nam se izboriti za djecu, činjenica jest da su Centri za socijalnu skrb prekapacitirani. Nadamo se da će u ovom Zakonu, barem u tom smjeru nešto promijeniti”, rekla je.

Zvjezdana Bogdanović dodala je: “Mi u ovom trenutku samo slušamo tko je kriv, tko je kriv. Nitko se ne osvrće na to s koliko napora, ljubavi, optimizma i odgovornosti struka obavlja svoj posao. Najveći broj ljudi svoj posao obavlja s puno odgovornosti, velika srca i vrlo profesionalno, ovom se prilikom njima želim zahvaliti. Oni zaslužuju da budu cijenjeni u ovom društvu”.

Rekla je da je Ministarstvo postupilo kako je trebalo postupiti po svojoj nadležnosti u slučaju smrti djevojčice. Ponovila je da nalaze Komora i Ministarstva upućuju županijskom DORH-u u Slavonskom Brodu, a oni će odlučivati hoće li se nekoga kazneno goniti ili neće.

Komentiraj