Zvjezdana Blažić: “Najviše poskupljuje hrana koju ljudi najviše kupuju”

Konzultantica za prehrambenu industriju i poljoprivredu Zvjezdana Blažić u subotu je za N1 komentirala poskupljenja.

Makroekonomisti očekuju da će inflacija usporiti, a što se tiče poljoprivredno-prehrambenih proizvoda. Problem je, kaže, daljnje kretanja cijena. Zvjezdana Blažić dodala je da, osim napada na Ukrajinu, drugi problem izostanak poljoprivredne proizvodnje koja je vidljiva diljem svijeta. Ističe da su usjevi globalno podbacili i u Americi i Europi.

“To je problem koji će se teško moći nadoknaditi ako ne bude dovoljne količine proizvodnje, prvenstveno žitarica. U Americi je podbacila pšenica, isto tako i kukuruz. Situacija je otprilike slična i u Europi što se tiče kasnijih usjeva i to ne može dovesti do značajnih korekcija cijena”, naglasila je.

Ističe da cijene energenata idu do 80 posto, gnojiva do dva i pol puta više, a rast cijena hrane će otprilike biti 20 posto viši u odnosu na prošlu godinu. “Najviše raste cijena proizvoda koje stanovnici najviše troše, a to su kruh, mlijeko, krumpir, svinjetina i jaja. To su proizvodi za koje se, ističe, očekuje najveći rast, više od 40 posto”, rekla je za ‘Novi dan’ N1 televizije.

Poručila je da je nesigurnost ogromna, a cijena hrane počele su rasti još 2021. godine. “Utjecaj ekstremnih vremenskih prilika je sve veći i to stalno utječe na tu nesigurnost. Teško je reći kako će to izgledati sljedeće godine”, zaključila je Zvjezdana Blažić.

Komentiraj