ZVIZDIĆ ‘Vlasti RS blokiraju europske integracije’

Hina

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić optužio je u četvrtak vlasti u Republici Srpskoj da blokiraju proces europskih integracija BiH jer neprestano stvaraju zapreke na tom putu i pokušavaju nametati zahtjeve koji nemaju veze s europskim standardima i pravilima.

Po povratku u Sarajevo iz Trsta gdje je sudjelovao na summitu Berlinskog procesa, Zvizdić je novinarima potvrdio kako je Europska komisija s više od 46 milijuna eura spremna sufinancirati infrastrukturne projekte poput gradnje autoceste na koridoru Vc, no to se neće dogoditi sve dok BiH ne potpiše ugovor o Prometnoj zajednici jugoistočne Europe a njega pak u predloženom obliku kojega prihvaćaju sve države zapadnog Balkana odbija podržati vlada Republike Srpske.

Iz RS-a traže da se ugovor modificira tako da BiH u njegovoj provedbi bude zastupljena po načelu rotacije između državnog te entitetskih ministarstava prometa kao i da se željezničkim operaterima iz regije i iz EU-a zabrani korištenje željezničke infrastrukture u BiH sve dok ta država ne postane članicom Unije.

“To bi bilo potpuno protuustavno”, kazao je Zvizdić podsjećajući kako je riječ o međunarodnom ugovoru a BiH u takvim slučajevima mogu zastupati samo državna tijela vlasti odnosno u konkretnom slučaju Ministarstvo prometa i komunikacija BiH.

Ustvrdio je kako je zbog opstrukcija iz RS koje je opisao kao besmislene država zakasnila i s ispunjavanjem upitnika bitnog da bi Europska komisija odlučila o zahtjevu BiH da joj se odobri status kandidata za članstvo.

“Zbog blokada iz RS izgubili smo četiri mjeseca, da nije bio toga upitnik s odgovorima iz BiH bio bi već u Bruxellesu”, kazao je Zvizdić.

Ministar prometa i komunikacija BiH Ismir Jusko kazao je kako bi uporno odbijanje RS da pristane na ugovor o Prometnoj zajednici stajalo državu investicija vrijednih stotina milijuna eura.

“Najveći gubitnik je BiH i njen narod. Riječ je o 500 milijuna eura”, kazao je Jusko opisujući važnost nastavka gradnje autoceste na koridoru V c kao i proširenje kapaciteta luke Brčko što je EU spremna sufinancirati.

Jusko je kazao kako je uvjeren da će se rješenje ipak naći i da će BiH u naredna dva tjedna potpisati dokument o osnivanju Prometne zajednice jugoistočne Europe na koji su svoj potpis već stavili predstavnici svih drugih država regije.

Komentiraj