Zvizdić pisao Milanoviću, optužio ga za aroganciju i omalovažavanje BiH

FaH

Predsjedatelj Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić poručio je u četvrtak predsjedniku SDP-a Hrvatske Zoranu Milanoviću kako je “više nego iznenađen neodmjerenim izjavama i nedoličnim komentarima kojima niječe državnost BiH i vrijeđa i omalovažava sve njene građane”.

Zbog ocjena kako BiH zapravo nije država i kako se u njoj nema s kim razgovarati iznesenih u tajno snimanom razgovoru, Zvizdić je Milanoviću uputio otvoreno pismo u kojemu ga je podsjetio kako su ga kao hrvatskog premijera u u toj zemlji uvijek srdačno dočekivali iako su znali da on tamo “nije dolazio zbog ljubavi prema BiH  ili bilo kojem narodu nego zbog političkih odnosno predizbornih ciljeva”.

Zvizdić je aktualnom predsjedniku SDP-a predbacio da u vrijeme kada je bio hrvatski premijer zapravo nije ništa učinio da poboljša suradnju s BiH.

“Da ste htjeli, a prilika je bilo bezbroj, mogli ste, posebice kada ste bili na dužnosti premijera,vrlo kvalitetno surađivati i komunicirati s predstavnicima bosanskohercegovačkih institucija ili barem s građanima BiH i upoznati istinske vrijednosti BiH i svima poznate moralne i ljudske kvalitete ljudi na ovim prostorima: dobrotu, srdačnost, otvorenost i pronicljivost.

Da ste to učinili ili da ste barem probali, siguran sam da bi i riječnik kojim bi govorili o divnoj državi BiH i njenim dobrim i vrijednim stanovnicima bio ljepši i primjereniji javnoj osobi i visokom političkom dužnosniku”, napisao je Zvizdić.

Zaključio je kako je u slučaju posljednjeg Milanovićeva istupa  “egocentričnost nadvladala logiku društvene, ekonomske i političke suradnje nužne za prosperitet neraskidivo povezane regije”.

Predbacujući Milanoviću aroganciju i omalovažavanje, Zvizdić poručuje da predsjednik SDP-a uopće ne poznaje BiH a spočitava mu i to što je nakon pozivanja na antifašizam sada počeo prizivati djeda koji je bio ustaša te ga optužuje da “licitira suverenitetom BiH” i bavi se “prizemnim insinuacijama i podmetanjima”.

Predsjedatelj Vijeća ministara BiH pozvao je Milanovića da pročita što su o BiH pisale osobe poput Miroslava Krleže.

Zvizdić je ipak izrazio nadu kako su Milanovićeve izjave bile tek “predizborni lapsusi”  te ga je pozvao da dođe u BiH, no ne samo tijekom izborne kampanje, kako bi upoznao pravi duh i vrijednosti BiH i njenih stanovnika i poručio mu je da će ga vrlo rado ugostiti u svojoj zemlji.

Komentiraj