Newspress i Renault

Zvijezde Renault štanda: Novi Megane i Talisman

Francuski proizvođač u Frankfurtu je prikazao osvježenu gamu s dva nova modela iz srednje klase i predstavio novi dizajn.

Novi Megane, koji je izložen na štandu Renaulta u Frankfurtu, duži je i širi od prethodnika, ali je istovremeno niži od aktualnog modela za 25 mm.

Karoserija je u nivou prednjih kotača proširena za 47 mm, a kod zadnjih za 39 mm. Međuosovinski razmak porastao je za 28 mm, pa će putnici imati više komfora nego u prethodnoj generaciji.

Franck Le Gall, koji potpisuje dizajn eksterijera, dodao je nekoliko kromiranih detalja kako bi auto imao luksuzniji izgled.

Renault Megane za 2016.
Renault Megane za 2016.

Osim standardne verzije, u ponudi će biti i sportska GT verzija, koja je opremljena Renault Sport 18 inčnim alu felgama i obojana u posebnu nijansu plave boje.

U odnosu na obični Megane, GT ima i drugačiju masku hladnjaka, branik agresivnijeg dizajna, dvije ispušne cijevi, zadnji difuzor…

Unutrašnjost nove generacije kompaktnog hatchbacka, u kojoj dominira veliki ekran multimedijskog sustava, praktično je preslikana s modela Talisman.

Renault Megane za 2016.
Renault Megane za 2016.

U početku, kupcima na raspolaganju će biti šest motora – tri dizelaša i isto toliko benzinaca.

Dizel ponuda obuhvaća dCi jedinice sa 90 ks (66 kW), 110 ks (81 kW) i 130 ks (96 kW).

Oni koji se odluče za benzinske motore imat će mogućnost izbora između TCe agregata sa 100 ks (74 kW), 130 ks (96 kW) i 205 ks (151 kW).

Renault Megane za 2016.
Renault Megane za 2016.

Osim standardnog šestobrzinskog ručnog mjenjača, dostupna je i EDC transmisija s duplim kvačilom, i to kod dCi 110 verzije (šest stupnjeva), kao i u modelima TCe 130 i TCe 205 (sedamostupanjski prijenos).

Najsnažniji model (do pojave nove generacije R.S. verzija) bit će Megane GT sa 205 ks, koji će imati mogućnost upravljanja na sva 4 kotača i sportski podešen ovijes.

Novi Megane u europske prodajne salone stiže početkom 2016.

Renault Megane za 2016.
Renault Megane za 2016.

Francuski proizvođač u Frankfurtu je izložio i model Talisman (u sedan i Estate karavan verziji), koji će na tržištu zamijeniti posustalu Lagunu ali i top limuzinu Latitude.

Automobil je dugačak 4,85 m, širok 1,87 m i visok 1.46 m. Međuosovinski razmak dostiže 2,81 m.

Talisman Estate duži je od sedana za 10 mm (4.860 mm), dok su širina, visina i međuosovinski razmak ostali isti.

Limuzina raspolaže velikim prostorom za odlaganje prtljage koji dostiže 608 l. Zanimljivo je kako karavan zaostaje za limuzinom kada je riječ o baznom prtljažnom prostoru.

Naime, Talisman Estate raspolaže sa 572 l, ako se računa samo do pregrade koja se nalazi u visini gornjeg ruba naslona zadnjih sjedišta.

Renault Talisman Estate
Renault Talisman Estate

Kupcima će na raspolaganju biti dva benzinca i tri dizelaša.

Benzinske opcije uključuju turbo-punjene motore TCe 150 i TCe 200 (sa 150, odnosno 200 ks), koji su povezani isključivo sa sedmobrzinskim automatskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

Oni koji se opredjele za dizel varijantu, mogu birati između dCi 110 i dCi 130 jedinica. Ova dva motora kombiniraju se sa šestostupanjskim ručnim ili dodatnim sedmobrzinskim mjenjačem sa duplim kvačilom.

U ponudi biti će i dCi 160, twin turbo-dizelaš kod kojeg se snaga na kotače prenosi pomoću šestobrzinskog automatika s duplim kvačilom.

Prodaja bi trebalo početi na jesen, nakon sajma u Frankfurtu. Cijena za sada nije poznata.

Više fotografija pogledajte u fotogaleriji.

Komentiraj