Zvijezde ABBA-e kažu da se neće pojaviti na 50. obljetnici pobjede na Eurosongu

Članovi grupe ABBA Bjorn Ulvaeus i Benny Andersson poručili su da neće nastupiti na natjecanju za pjesmu Eurovizije iduće godine u Švedskoj.

U intervjuu koji će se emitirati u Britaniji u četvrtak, muška polovica sastava, umanjili su izglede za nastup, unatoč tome što je Švedska domaćin Eurovizije na 50. godišnjicu pobjede benda s hitom ‘Waterloo’.

Nordijska nacija trebala bi po sedmi put organizirati najveći svjetski glazbeni događaj uživo nakon što je švedska pjevačica Loreen pobijedila na ovogodišnjem natjecanju s pjesmom ‘Tattoo’, a domaćin je bila Britanija u ime ratom razorene Ukrajine. Njezina pobjeda u Liverpoolu ovog mjeseca odmah je potaknula nagađanja da bi ABBA mogla nastupiti sljedeće godine, piše Guardian.

Međutim, u intervjuu za BBC-jev Newsnight program, Andersson je rekao da “nema šanse” da grupa napravi slavljenički nastup ili čak nastupi. “Ne želim. A ako ja ne želim, drugi neće. Isto je za sve nas četvero. Kad netko kaže ne – to je ne”, rekao je. Ulvaeus je dodao: “Možemo proslaviti 50 godina ABBA-e, a da nismo na pozornici.”

ABBA, koju su također činile Agnetha Faltskog i Anni-Frid Lyngstad, a akronim je njihovih imena, stekla je međunarodnu slavu nakon uspjeha na Euroviziji 1974. godine. Bend je prodao stotine milijuna ploča i bio je na vrhu ljestvica diljem svijeta, uključujući i SAD 1977. s pjesmom ‘Dancing Queen’, njihovim jedinim brojem jedan na američkoj ljestvici.

Godine 1981. grupa je objavila, kako su sami rekli, posljednji album i raspala se sljedeće godine. No njihov se uspjeh nastavio, osobito s kompilacijom Gold koju je ABBA objavila 1992., a 2021. godine vratili su se, izdavši svoj prvi novi album u gotovo 40 godina.

Također su pokrenuli novi koncertni format koji uključuje digitalne avatare, nazvane Abbatars, koji izvode njihove hitove i podsjećaju na članove iz 1979. godine. Ulvaeus i Andersson rekli su da je uspjeh “nadmašio sva očekivanja”. “Postigli smo više nego što smo se ikad mogli nadati … gledajući ovo što se događa nakon četiri ili pet godina rada … i shvativši da je publika zapravo povezana s onim što je bilo na pozornici”, rekao je Andersson za BBC.

Dodao je kako bi u budućnosti volio show odvesti i u Australiju. “Bilo bi dobro vratiti se tamo i zahvaliti se Australcima što su nas podržavali od prvog dana.”

Komentiraj

nacional banner
nacional banner