Zvijezda ukrajinskog klasičnog baleta Olesja Šajtanova pleše ‘Orašara’ u Lisinskom

Press/KD Vatroslava Lisinskog

Zbog velikog interesa za tradicionalni blagdanski balet ‘Orašar’ u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog na rasporedu su čak četiri izvedbe.

I ove godine je nastup baletne grupe Ukrainian Classical Ballet izazvao veliko zanimanje, a izvedbe su na programu u subotu i nedjelju (10. i 11. prosinca).

Ovogodišnji balet pleše glavna solistica Opere i baleta Narodno kazališta Litve – Olesja Šajtanova, premijerno u ulozi Klare.

Olesja Šajtanova diplomirala je 2013. godine na Kijevskoj državnoj baletnoj školi s počastima. Iste godine postala je solistica u Ukrajinskom nacionalnom opernom i baletnom kazalištu, a od 2016. glavna je solistica Litavskog državnog kazališta opere i baleta. Osvojila je prvu nagradu na 6. međunarodnom baletnom natjecanju Rudolfa Nurejeva u Budimpešti (2013.), prvu nagradu na 4. međunarodnom istanbulskom baletnom natjecanju (2014.) i prvu nagradu na 5. međunarodnom baletnom baletnom pozivu za plesne škole u Pekingu (Dance Performance Series, 2014.).

Olesja Šajtanova (FOTO: Press/KD Vatroslava Lisinskog)

Nastupala je u Grčkoj, Italiji, Japanu, Njemačkoj i Koreji u  ulogama Odette i Odile (Labuđe jezero), Bluebirda i princeze Aurore (Uspavana ljepotica), Clare (Orašar), Quitri (Don Quijote), Giselle (Giselle), Julije (Romeo i Julija), Medore (Le Corsaire), Gamzati i Nikije (Bajadera), Pepeljuge (Pepeljuga), Snjeguljice (Snjeguljica i sedam patuljaka), Paquite (Paquita).

Nakon tri rasprodane izvedbe, ulaznica  još uvijek ima za izvedbu u nedjelju (11. prosinca) u 16 sati.

Olesja Šajtanova (FOTO: Press/KD Vatroslava Lisinskog)

Komentiraj