Žužul: “Trump je umanjivao opasnost od korone i time se vratio u igru”

Nekadašnji hrvatski veleposlanik u SAD-u i bivši ministar vanjskih poslova Miomir Žužul u srijedu je u ‘Pressingu’ N1 televizije komentirao američke predsjedničke izbore.

Aktualni predsjednik Donald Trump je zatražio da se prestanu brojati glasovi, proglasio je pobjedu i izrazio sumnju u izbornu prijevaru. “Od početka mandata, a i prije predsjednik Trump je bio osebujan u svojim iskazima, to mu je donijelo i popularnost kod jednog dijela populacije, a i dosta kritika s druge strane. Ovo što je rekao je malo šokovito odjeknulo. Prvo to proglašenje pobjede, on i njegovi savjetnici znaju da nije pobijedio nitko dok nisu prebrojani svi glasovi, odnosno dok netko ne dođe do potrebnih 270 elektorskih glasova. Ne može proglasiti pobjedu, to je sigurno. Drugo, sumnja u moguće namještanje. Ta sumnja može postojati. Glasovi će se prebrojavati dok se ne prebroje i to je potpuno legitimno. Druga je stvar je li netko uključio glasove koji su došli nakon zaključenja glasovanja”, rekao je.

Smatra da jeta izjava bila nespretna. Ipak, na kraju će rezultat biti čist, sviđao se on Trumpu ili ne. Žužul smatra da postoji mogućnost da se ponovno broje glasovi i da se ide na sud, ali da bi uključivanje Vrhovnog suda politiziralo sudstvo.

Žužul se osvrnuo i na veliku izlaznost birača u SAD-u, a komentirao je i kako je koronavirus na neki način u zadnjoj fazi kampanje zapravo pomogao. “I jedna i druga stranka su ovaj put učinile sve da mobiliziraju glasače, prvo demokratska stranka koja pozivajući na izlazak, u strahu da će zbog neizlaska njihovih glasača oni izgubiti, što bi se i dogodilo da nisu izašli”, rekao je Žužul i dodao je da veliku ulogu u samim izborima igra i covid-19.

“Trump od početka ignorira opasnost od onoga što donosi virus i sve u vezi s koronom. To ignoriranje nije dijelila većina Amerikanaca, čak niti unutar republikanske stranke, a demokrati su na tome tražili svoju šansu. Onda su se Trump i njegova obitelj zarazili i nekim čudom je izišao iz toga vrlo brzo. Izašao je kao čovjek s dodatnom energijom i snagom raditi sve ono što je prije radio, a to je između ostalog podcjenjivanje opasnosti od bolesti. On je time među svojim pristašama širio poruku da “korona postoji, ali nemojmo pretjerivati, nije to ozbiljna bolesti, pogledajte mene”. On je umanjivao opasnost od korone i mislim da se time vratio u igru među svojim biračima”, smatra Žužul.

Komentiraj