Žustro u Saboru, Plenković odgovorio Bulju: “Ministar Ćorić ima moju podršku, a vaša politika se svodi na zombije”

U Saboru je danas izglasan proračun za 2021. godinu. Nezadovoljna što je prihvaćen tek manji dio njenih amandmana, oporba je bojkotirala glasanje o njima, vrativši se na glasovanje o samom proračunu. Oko 14.40 sati počela je rasprava o oporbenoj inicijativi o opozivu ministra gospodarstva Tomislava Ćorića.

Oporba je pokrenula inicijativu zbog tri razloga – odluke vezane uz projekt izgradnje vjetroelektrane Krš-Pađene, imenovanje Nelle Slavice za ravnateljicu Nacionalnog paka Krka te moguću povredu načela nepristranosti prilikom sudjelovanja u reizboru Dragana Kovačevića na čelo Janafa.

Vlada je inicijativu za opoziv Ćorića odbila po sve tri osnove.

Plenković brani Ćorića

Premijer Andrej Plenković brani ministra Ćorića. “Ćorić je dobar čovjek, ima moju podršku, zastupnice Ahmetović vidim da vam je skoro žao govoriti o njemu.”

Osvrnuo se prvo na ratifikaciju Istanbulske konvencije, koju SDP nije proveo. “Da stvari budu još bolje, danas je među ovih 40 potpisa i gospođa Vidović Krišto. Vi ste sada ovime potvrdili da je na snazi koalicija SDP-a i Domovinskog pokreta te Mosta. To je sve jedno u očima mene koji gledam tko je sve to potpisao.”

Dodao je i da će svi ovakvi potezi “pridonijeti da budete još 12 godina u oporbi, jer ćemo mi sve ovakve pokušaje lagano otkloniti. Evo, na dvije i pol stranice niste bili u stanju ni ispravno napisati ime tvrtke”.

“Vaši argumenti za Janaf su smiješni… Odbijamo sve vaše zahtjeve.”

Tomislav Ćorić uzvratio je na optužbe pa rekao da nije učinjeno ništa što nije u interesu RH.

Nakon obraćanja Ćorića, oporbeni zastupnici traže povredu Poslovnika za premijera jer je govorio o temi koja nije tema rasprave.

Jandroković moli predsjednika Vlade da ne dobacuju s mjesta. “Ne mogu im davati opomene, mogu ih upozoravati”, rekao je.

“Glumatate dijalog, a odbili ste poziv, tražili ste valjda pisani dokaz ne biste li prihvatili poziv… A sada vapite za dijalogom kao koalicija SDP-a, Mosta i Domovinskog pokreta”, odvratio je Plenković oporbi.

Jandroković ponovno moli sve da se smire.

Miro Bulj poručuje Plenkoviću kako “ovo nije njegov privatni debtani klub”. Pitao je Plenkovića zašto Ćorić nije poštovao odluku Upravnog suda da je zapošljavanje Nelle Slavice, ravnateljice NP Krka, bilo nezakonito. On je, kaže Bulj, opet raspisao natječaj i ponovno prekršio to rješenje. Pritom je oštećena Ljiljana Zmijanović, koja je imala bolje reference i status hrvatske braniteljice.

Plenković je kazao kako je na to pitanje ministar Ćorć i sam već odgovorio, on poštuje sudske presude i procedure natječaja, odabrao je kandidatkinju za koju smatra da je postigla najbolje rezultate kada se sve zajedno gleda.

“Međutim, vi kao član koalicije Most – Domovinski pokret – SDP kažete da ste postigli suglasje o temi koja nije ideološka. Evo, čak vaš kolega tamo iz druge dvorane, gospodin Grmoja, kaže da smo mi imali stav o temi koja je ideološka.

Ako je ideološki boriti se protiv nasilja nad ženama, pooštriti zakone, mjere, da imate više sredstava i novaca, da divljake i nasilnike kažnjavamo, što SDP nije imao hrabrosti, a što ste vi, gospodine Bulj, i ostali koji su obmanjivali javnost tjednima i mjesecima, onda sam ja jako za moj ideološki stav, nadstranački. A vi zombija još niste našli, i nećete! Ni vi, ni ovaj u drugoj dvorani!”

Jandroković ga je nakon ovog izlaganja upozorio da se drži pravila o trajanju izlaganja.

Anka Mrak Taritaš rekla je da su rasprave u parlamentu, kada dođe Plenković, uvijek zanimljive, a oni će se potruditi da dolazi i dalje.

Karolina Vidović Krišto poručuje da je Plenković omalovažava kao zastupnicu. Jandroković joj je odvratio da je premijer nije uvrijedio. Dobila je opomenu jer svoje vrijeme nije iskoristila za povredu Poslovnika, već za repliku.

Plenković je poručio Bulju da se njegova politika, kao i nastupi, svodi na zombije.

 

Sabor usvojio proračun za 2021.

Komentiraj