Zurovec: “Nismo bogata zemlja da zabranimo rad nedjeljom”

Şaborski zastupnik Dario Zurovec iz stranke Fokus komentirao je aktualnu političku situaciju, obnovu Zagreba, ali i napuštanje koalicije centra.

Zakon o obnovi zagreba nije dobar

“Solidarnost je kada vi, recimo, nemate i ja kao pojedinac to vidim i odlučim vam pomoći. Ali kada uzmem nekome drugome iz džepa, tko ima manju platežnu moć, to nije solidarnost, to je jedna vrsta otimačine. To me podsjeća na nekakve prošle režime. Mi nismo kontra obnove Zagreba. Jesmo za obnovu, ali po puno pravičnijim modelima. Zgrade su prije potresa bile u nikakvom stanju. Vaša imovina je vaša odgovornost. Morate u nju ulagati, plaćati osiguranje. Provjeravao sam s osiguravajućim kućama, osiguravaju starije od 1929., ali je cijena skuplja. Tu se veže još jedan problem, imate smjernice stare preko 50 godina. Tek se šezdesetih godina počelo raditi na zgradama koje bi bile otpornije na potres. Ako imamo 5-6 stanova, ne spadamo pod slučajeve kojima bi trebalo financirati konstrukcijsku obnovu. Jedan od modela koji smo predložili je da se subvencionira kamata od kredita koji bi se digao od HABOR-a. Svaki put kada država raspisuje natječaj, vjerujte da će cijene podivljati”, rekao je Zurovec za N1 televiziju.

Državni dužnosnici koji imaju nekretnine u centru mogu biti u sukobu interesa

“Treba pogledati imovinsko-pravne odnose. U paraleli rješavate imovinsko-pravne odnose. Ne bih rekao da će obnova trajati deset godina, trajat će 20, a po ovom modelu nećemo imati novaca ni za pet godina”, kaže.

“Tražio sam da se izjasne i da se suzdrže od glasanja jer definitivno imaju interes. Jasno mi je da sam trn u oku mnogima, ali zaista me nije briga”, naglasio je za državne dužnosnike.

Solidarnost i socijalizam nije isto

“Ne, krivi je zaključak. Solidarnost i socijalizam nije isto. Solidarnost je ako vam iz svog džepa hoću dati dobrovoljno. Ali ako uzimate novac svih poreznih obveznika da bi sufinancirali nečiji život u centru grada onda je to otimanje od nekoga, to nije solidarnost”, zaključuje.

Transparentnost je ključna

“Kada sami vodite obnovu, pazit ćete kojeg izvođača ćete uzeti. Sve treba staviti online, svaki račun, svakog izvođača, sve transparentno”, kaže.

Nismo bogata zemlja da zabranimo rad nedjeljom

“Nismo bogata zemlja i nismo baš u situaciji da zabranimo rad nedjeljom. Živimo od turizma, gdje će gost nedjeljom kupiti namirnice, sami sebi smo izbili novce. Uvijek ima modela koji se mogu naći. Trebala bi zaživjeti sloboda izbora, da ljudi sami biraju žele li raditi ili ne”, zaključuje za N1. televiziju.

Komentiraj