Centar Simon Wiesenthal, koji se bori protiv antisemitizma i rasizma, u srijedu je žestoko osudio sudjelovanje Marka Perkovića Thompsona na proslavi dočeka hrvatske nogometne reprezentacije u Zagrebu, prenijela je agencija AP.

Centar Simon Wiesenthal opisao je Perkovića Thompsona kao “ozloglašenog simpatizera pronacističkog hrvatskog režima za vrijeme Drugog svjetskog rata čije pjesme pozivaju na ubijanje srpske manjine”.

“Istaknuto pojavljivanje Perkovića na slavlju daje fašističkim stavovima legitimitet koji ne zaslužuju”, navodi se u priopćenju koji prenosi televizija N1.

Perković je ušao u autobus koji je vozio hrvatske nogometaše iz zračne luke do centra Zagreba gdje im je priređeno slavlje povodom osvajanja drugog mjesta na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Glazbenik je izveo nekoliko pjesama na toj proslavi, a hrvatskim medijima je rekao da su ga članovi reprezentacije pozvali na slavlje.

Poznati lovac na naciste Efraim Zuroff iz Centra Simon Wiesenthal rekao je da Perković ne bi nigdje trebao biti pozvan kao počasni gost.

“Thompson ne bi nigdje trebao biti počasan gost, a kamoli na jednom od najvećih okupljanja u hrvatskoj demokratskoj povijesti, na slavlju veličanstvenog sporstkog postignuća. Luka Modrić možda uistinu jest zaslužio titulu najboljeg igrača prvenstva, ali zbog poziva Thompsonu da pjeva zaslužuje crveni karton”, poručio je Zuroff.

Komentiraj