Stotine ako ne i tisuće nacista osumnjičenih za ratne zločine moglo bi još uvijek biti na slobodi, rekao je u četvrtak direktor centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff.

“Ima ih stotine ako ne i tisuće ali pitanje je kome se može suditi”, kazao je Zuroff, govoreći povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve holokausta.

Po njemu, većina njih nikada se neće suočiti s pravosuđem jer brojne zemlje nisu zainteresirane za pokretanje istraga.

Od 2001., 104 bivša nacista osuđena su zbog sudjelovanja u holokaustu, razdoblju u kojem su nacisti i njihovi saveznici pobili oko 6 milijuna Židova, po brojkama centra Simon Wiesenthal.

Međutim, između travnja 2015. i ožujka 2016. donesena je samo jedna presuda – pet godina zatvora za bivšeg čuvara Auschwitza – a otvorene su samo dvije istrage.

Ipak, pojašnjava Zuroff, moglo bi doći do povećanja broja istraga zbog promjena u njemačkom pravosuđu.

Njemački zakon iz 2011. omogućuje gonjenje onih koji su surađivali s nacistima u logorima smrti, čak i ako nisu izravno sudjelovali u ubojstvima. Time se daje nova mogućnost suđenja bez obzira na poodmaklu dob osumnjičenika.

Pozdravljajući odluku Njemačke Zuroff izražava žaljenje što druge zemlje odbijaju slijediti taj primjer te kaže da su nacistički pomagači u više zemalja sigurni jer one odbijaju suditi im.

“U Ukrajini nije otvorena ni jedna istraga”, kaže Zuroff, ističući da ni Norveška niti Švedska nemaju zakone koji bi omogućili suđenja bivšim ratnim zločincima.

Svakoga 27. siječnja diljem svijeta obilježava se dan sjećanja na strahote holokausta uz uporno isticanje da se takav užas više nikada ne dogodi.

Datum je odabran u spomen na 27. siječnja 1945. kada je Crvena armija oslobodila 7500 zatvorenika koje su za sobom ostavili nacisti u koncentracijskome logoru Auschwitz u Oswiecimu u Poljskoj.

Opća skupština Ujedinjenih naroda donijela je 2005. službenu rezoluciju o obilježavanju toga dana.

Komentiraj