Županijsko državno odvjetništvo reagiralo na Turudićeve izjave

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu reagiralo je u utorak na izjave suca Ivana Turudića za N1 televiziju o ratnim zločinima u Zapadnoj Slavoniji, i u priopćenju podsjetilo da je u ožujki ove godine podignulo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 22-ice okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, te na cesti prema Mikleušu.

Predsjednik Županijskog suda u Zagrebu, sudac Ivan Turudić izjavio je u emisiji N1 televizije da “zna za niz zločina koji su počinjeni na području Zapadne Slavonije”, konkretno u mjestima “Četekovci, Voćin, Hum, Balinci, Đulovac” i kako “ne zna da je itko procesuiran radi ratnih zločina” u tim mjestima i nije “vidio da je itko optužen pa barem po zapovjednoj odgovornosti”, objavilo je večeras Županijsko državno odvjetništvo (ŽDO) u Zagrebu na svojim službenim internetskim stranicama.
ŽDO podsjeća da je početkom ožujka 2018.  podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 22-ice okrivljenika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva (iz članka 120. OKZ RH) i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika (iz članka 122. OKZ RH), u mjestima Četekovac, Balinci i Čojlug, kao i na cesti prema Mikleušu o čemu je objavljeno priopćenje.

Isto tako, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je u prosincu 2016.  podiglo pred Županijskim sudom u Zagrebu optužnicu protiv 29-ero okrivljenika zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika te kaznenog djela uništavanja kulturnih i povijesnih spomenika (iz čl. 130. st. 2. OKZ RH), u mjestima Voćin, Hum, Kraskovića i okolici, o čemu je također objavljeno priopćenje, navode iz ŽDO-a Zagreb.

Uz to, u izvješću Državnog odvjetništva RH “Postupci zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih 1991./1992. godine u Voćinu, Humu, Kraskoviću i okolici”, objavljenom  početkom prosinca 2017. godine, navedeno je da je Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru podiglo nekoliko optužnica zbog kaznenih djela ratnih zločina počinjenih u Voćinu, Humu i okolici, te da su provedeni kazneni postupci, u kojima je više okrivljenika proglašeno krivima i osuđeno zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, dodaju iz zagrebačkog ŽDO-a.

Također navode kako su za kaznena djela ratnog zločina na području Voćina do sada V. S. i S. B. pravomoćno osuđeni te im je izrečena kazna zatvora od dvadeset godina svakom, dok je doktor M. V. pravomoćno osuđen na kaznu zatvora od četiri godine zbog počinjenja teškog kaznenog djela protiv zdravlja ljudi nesavjesnim liječenjem bolesnika.

Ujedno, u srpnju ove godine je, također na Županijskom sudu u Zagrebu, i upravo pred sudskim vijećem kojim je predsjedao sudac Ivan Turudić, osuđen jedan optuženik za počinjeni ratni zločin u mjestu Đulovac, stoji u priopćenju ŽDO-a Zagreb.

Komentiraj