RIJEKA: Ilija Glavić zbog ubojstva Radoja Petkovića nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora

Županijski sud u Rijeci osudio je Iliju Glavića na četri i pol godine zatvora zbog ubojstva Radoja Petkovića, potpredsjednika Vijeća srpske nacionalne manjine Kastva i dugogodišnjeg člana SDSS-a , koji je umro od posljedica premlaćivanja 8. lipnja 2019. u ogulinskoj bolnici. Presuda je nepravomoćna.

Sud mu je kao olakotnu okolnost uzeo priznaje krivnje i činjenicu da je njegova namjera bila fizički ga ozlijediti, a ne ubiti.  Utvrđeno je da ga je tri puta udario u glavu nakon čega je završio u bolnici  i operacijskom zahvatu, ali je ubrzo preminuo od posljedica premlaćivanja.

Na odluku koja je donesena krajem prošle godine žalili su se i osuđeni i Županijsko državno odvjetništvo. S obzirom na to da mu je produžen pritvor, očekuje se da će Vrhovni sud već idućih dana donijeti pravomoćnu presudu. Uz to, Glavić mora platiti i 22 tisuće kuna troškova postupka. Predviđena kazna zatvora za ovo djelo iznosi od tri do 15 godina zatvora. U slučaju da Vrhovni sud potvrdi odluku Županijskog, Glavić bi s dobrim vladanjem već nakon tri godine mogao izići iz zatvora s tim da je pritvoren od travnja prošle godine, prenosi portal Novosti.

Neposredno nakon događaja mediji su pisali da iza svega stoji i nacionalna netrpeljivost, no sud o takvoj kvalifikaciji nije raspravljao. Nagađalo se da je Glavić počinio i neke ratne zločine u BIH, ali su se te spekulacije pokazale neosnovanim i sud je utvrdio da do sada nije bio osuđivan što mu je također uzeto kao olakotna okolnost.

Komentiraj