CRNI REKORDI: Pogledajte epidemiološke podatke po županijama

Županije dostavljaju najnovije podatke o zarazi koronavirusom u posljednja 24 sata. Nakon  rekordnog broja zaraženih od 1867 ljudi u petak,  za subotu se previđao još veći broj, s obzirom na sve veći broj testiranja. Nacionalni stožer izvijestio je da je u subotu 2242 novozaraženih.

Zagreb: 798 novih slučajeva

U Zagrebu je danas 798 novih slučajeva, potvrdio je Zvonimir Šostar.

Krunoslav Capak kazao je da danas očekuje veći broj zaraženih nego jučer.

Zagreb uvodi novi modalitet testiranja

Na istočnom parkiralištu Zagrebačkog velesajma danas će biti otvorena nova lokacija za testiranja na koronavirus u Zagrebu, dogovoreno je u srijedu na sastanku u Ministarstvu zdravstva, doznaje se od ravnatelja zagrebačkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Zvonimira Šostara.

Zagrebačka županija: 158 novih slučaja

Na području Zagrebačke županije 158 je novooboljelih od koronavirusa, izvijestili su u subotu iz Županijskog Zavoda za javno zdravstvo i dodali da su u samoizolaciji učenici tri razreda iz Dugog sela te po jedan iz Velike Gorice i Zaprešića.

Samoizolacija je propisana učenicima dva razreda osnovne škole na području Dugog Sela zbog pozitivnog djelatnika i učenika, jednom razredu srednje škole u Dugom Selu zbog pozitivnog učenika te po jednom razredu osnovne škole na području Velike Gorice i Zaprešića zbog pozitivnih učenika.

Podsjećamo kako je, s obzirom na epidemiološku situaciju s više od 1000 aktivnih slučajeva, Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije predložio Nacionalnom stožeru donošenje novih nužnih epidemioloških mjera.

Također, odlučeno je kako će od petka 23. listopada Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije svim organizatorima društvenih okupljanja na području županije, bez obzira na to jesu li u zatvorenom ili na otvorenom prostoru, na kojima se očekuje više od 50 ljudi, uskratiti izdavanje suglasnosti.

Krapinsko-zagorska župnija: 115 novih slučajeva

U Krapinsko-zagorskoj županiji u posljednja 24 sata evidentirano je 115 novozaraženih koronavirusom, objavio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Najviše novozaraženih je u Krapini, ukupno 30, u Pregradi ih je 14, a u općini Đurmanec 10.

U istom je razdoblju pristiglo i 199 negativna nalaza, dok se još uvijek čekaju rezultati za 652 uzoraka, priopćili su iz Stožera.

Ozdravile su dodatne četiri osobe te ukupan broj aktivnih slučajeva zaraze osoba s prebivalištem na području Krapinsko-zagorske županije iznosi 666, dok je u samoizolaciji 1.487 osoba.

Karlovačka županija: 42 nova slučaja

U posljednjih 24 sata u Karlovačkoj su županiji 42 nova slučaja zaraze koronavirusom, među kojima su dvije osobe korisnici doma za starije i nemoćne osobe, a epidemiološka obrada traje, izvijestio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Ukupno je do sada u Karlovačkoj županiji oboljelo 890 ljudi.

U samoizolaciji je 535 osoba.

Inspekcija Civilne zaštite nadzirala je poštivanje protuepidemijskih mjera u Ozlju i Žakanju i nisu utvrđene nepravilnosti.

Sisačko-moslavačka županija: 35 novih slučaja

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla 24 sata zabilježeno je 35 novozaraženih osoba koronavirusom, izvijestio je u subotu Županijski stožer Civilne zaštite.

Riječ je o 17 osoba iz Siska, osam iz Petrinje, sedam iz Kutine, dvije osobe iz Popovače i jednoj osobi iz Novske.

Stožer je opetovano apelirao na sve žitelje županije da se dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

Koprivničko-križevačka županija: 23 nova slučaja

Stožer civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije obavještava javnost kako je nakon pristiglih nalaza izuzetih uzoraka testiranih na SARS – CoV-2 virus na području županije u općoj populaciji potvrđeno 23 nova slučaja bolesti COVID-19.

Epidemiološka obrada kontakata novooboljelih osoba je u tijeku.

Na području Koprivničko-križevačke županije trenutno je aktivno 138 slučajeva bolesti COVID-19, devet osoba je oporavljeno, a na bolničkom liječenju su ukupno 24 osobe.

U Domu za starije i teško bolesne osobe Senior Care iz Križevaca preminula je jedna osoba s asimptomatskim pozitivitetom na SARS – CoV-2 virus, a riječ je o osobi starije životne dobi koja je bila u samoizolaciji te je u kliničkoj anamnezi imala značajan komorbiditet.

Od početka pojave koronavirusa na području županije zabilježeno je ukupno 442 slučajeva bolesti COVID-19.

Međimurska županija: 112 novih slučajeva

Prema podacima županijskog Zavoda za javno zdravstvo, u Međimurskoj županiji u protekla 24 sata je 112 novopozitivnih osoba na koronavirus, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Većina pozitivnih osoba su bliski kontakti iz obitelji ranije oboljelih od Covida-19 te kontakti unutar radnih okolina.

U mjeri samoizolacije trenutno je 1366 osoba.

Do sada je od početka pandemije ukupno na području županije uzeto 11.417 uzorka. No, zbog izuzetno velikog broja testiranja koji posljednjih dana premašuje 250 testiranja dnevno, u ispomoć epidemiološkoj službi poslano je nekoliko liječnika koji rade pod mentorstvom, kako bi bržim obuhvatom kontakata pozitivnih osoba spriječili daljnje širenje koronavirusa.

U Županijskoj bolnici Čakovec jutros su otpuštena dva pacijenta, nitko nije zaprimljen pa je, u ovom trenutku, hospitalizirano 25 pacijenata oboljelih od Covida-19, od kojih je jedna osoba još uvijek na respiratoru.

Iz samoizolacije je izašlo 13 zdravstvenih i nezdravstvenih radnika koji su se vratili u sustav.

U samoizolaciji su brojni srednjoškolci i osnovnoškolci, a zbog činjenice da je u Osnovnoj školi Tomaša Goričanca u Maloj Subotici u samoizolaciji većina učenika, općinski Stožer civilne zaštite uputio je zahtjev da škola prijeđe na model C održavanja nastave.

Obzirom na ukupni broj učenika i zaposlenika u sustavu obrazovanja, nema poremećaja u praćenju nastavnog plana i programa, a obrazovne ustanove ocijenjene su kao sigurna mjesta, izvijestio je danas županijski Stožer.

Varaždinska županija: 110 novih slučaja

U protekla 24 sata u Varaždinskoj županiji registrirano je 110 novozaraženih koronavirusom, u bolnici je 39 pacijenata s težom kliničkom slikom, a među novozaraženima ima i zdravstvenih djelatnika, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Uključujući preventivna bolnička testiranja i testove na osobni zahtjev, testirano je ukupno 467 uzoraka. Od 176 uzoraka uzetih putem COVID-ambulante i Županijskog zavoda za javno zdravstvo, odnosno od simptomatskih pacijenata, njih 88 bilo je pozitivno, dakle svaki drugi. Sedam novoboljelih od Covida-19 je hospitalizirano.

Što se tiče izvora zaraze, u 60 slučaja se radi o bliskim kontaktima unutar obitelji ili radnog okruženja, a u 50 slučajeva je izvor zaraze nepoznat. U tjedan dana u Varaždinskoj županiji evidentiran je ukupno 451 novi slučaj zaraze, a za njih 226 izvor zaraze nije poznat.

„Vjerojatnost da prilikom izlaska u grad naiđete na osobu koja je zaražena je svakim danom sve veća. Moguće je da je asimptomatska, da ima slabe simptome ili da će tek razviti simptome, ali je već sada jako infektivna, zbog toga je sada posebno važno izbjegavati bliske kontakte”, poručili su iz varaždinskog županijskog Stožera.

Ukupan broj aktivnih slučajeva u Varaždinskoj županiji sada je 482, na bolničkom liječenju u Općoj bolnici Varaždin je 39 osoba s težom kliničkom slikom, od kojih je 37 na kisiku, a dvije osobe na respiratoru. Na liječenju kod kuće trenutno je 443 osoba.

Među novozaraženima su i četiri zdravstvena djelatnika pa su trenutno pozitivna ukupno 34 djelatnika varaždinske bolnice, a za njih više od 50 je već sada određena mjera samoizolacije s time da je epidemiološka obradu još u tijeku.

Pozitivan je i djelatnik jednog doma za starije i nemoćne s 30-ak korisnika. Epidemiološka obrada je i ovdje još u tijeku, te su uzeti brisevi svih djelatnika i korisnika i određena izolacija izloženih djelatnika i korisnika.

Istra: 29 novih slučajeva

Novih 29 slučajeva zaraze koronavirusom potvrđena su u Istri u protekla 24 sata, od toga se kod 21 osobe radi o epidemiološki uvezenim slučajevima, izvijestio je u subotu istarski Stožer civilne zaštite.

“Tijekom protekla 24 sata u Zavodu za javno zdravstvo Istarske županije ispitano je 322 uzoraka briseva na Covid-19 kojom prilikom je potvrđeno 29 novozaraženih osoba s područja županije. Kod 21 osobe radi se o epidemiološki uvezenim slučajevima i to iz Rijeke i Slovenije šest, iz Zagreba pet, iz Bosne i Hercegovine tri te jedna osoba iz Slavonije”, rekao je načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Dino Kozlevac.

Dodao je kako se za četiri osobe radi o bliskom kontaktu s već poznatom pozitivnom osobom, dok je za četiri slučaja u tijeku epidemiološka obrada.

Kozlevac je ponovio kako je pružanje zdravstvenih usluga u svim ustanovama Istarske županije kontinuirano i bez promjena.

U međuvremenu, od jučer su izliječene četiri osobe, u Istri je trenutno 171 aktivnih Covid-19 pozitivnih osoba dok je u mjerama samoizolacije 549 osoba.

“Građani Istre su vrlo odgovorni i do sad nismo imali niti jednu kriznu situaciju. Uvjeren sam da ćemo ostati odgovorni. Mi nemamo problema s virusom unutar županije, nego s uvozom virusa, tu imamo prostora za ponašati se odgovornije”, poručio je Kozlevac.

Primorsko-goranska županija: 131 novi slučaj

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata je 131 novozaraženi koronavirusom, a dvije osobe su umrle, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite

Kako je priopćeno iz Kliničkog bolničkog centra Rijeka, dvije umrle osobe su u dobi od starosti 81 i 82 godine i bile su kardiološki pacijenti.

Na liječenju u riječkom KBC-u je 18 osoba, četiri su novoprimljene tijekom proteklog dana, a isto toliko je otpušteno. Dvije su u respiracijskom centru, a nitko nije na respiratoru.

U protekla 24 sata u županiji je ozdravilo 20 osoba, pa je sad aktivnih slučajeva 486.

Zadarska županija: 21 novi slučaj

Na području Zadarske županije 21 je novooboljela osoba od koronavirusa. Većinom je riječ o kontaktima sa dosad oboljelim osobama, a novozaraženi su mlađe i srednje životne dobi sa područja Grada Zadra(16), Biograda (2), Poličnika(1), Sv.Filipa i Jakova(1) i Vira(1). Tijekom jučerašnjeg dana testirano je 237 uzoraka, u izolaciji i samoizolaciji je 559 osoba, a nadzor je istekao za njih 8412.

U Općoj bolnici u Zadru na svim COVID odjelima hospitalizirano je 10 bolesnika oboljelih od COVID-a 19 od kojih je 1 na respiratoru. U Specijalnoj bolnici Biograd na moru hospitalizirano je 3 bolesnika oboljelih od koronavirusa.

U protekla 24 sata policijski službenici Policijske uprave zadarske su evidentirali jedno kršenja mjere samoizolacije.

Šibensko-kninska županija: 18 novih slučaja

Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata zabilježeno je 18 novozaraženih osoba koronavirusom, a u šibenskoj bolnici umrla je 84-godišnjakinja, izvijestio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Umrla 84-godišnja žena je s područja Drniša, navode iz županijskog Stožera.

Ravnateljica šibenske bolnice Sanja Jakelić rekla je za lokalni portal Šibenik IN da je žena imala dodatne komorbiditete te da je u bolnicu primljena sinoć, no nažalost, tijekom noći je umrla

Od 18 novih slučajeva na području Šibensko-kninske županije, koronavirusom su zaražena četiri korisnika i dvoje djelatnika Cvjetnog doma u Šibeniku, pet osoba s prebivalištem na području Šibenika, tri osobe s prebivalištem u Kninu, te po jedna osoba na području Kistanja, Vodica, Drniša i Bilica.

U županiji je trenutno je 116 aktivnih slučajeva oboljenja od Covid-19 infekcije. Među njima se devet osoba liječi na Odjelu infektologije šibenske bolnice. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u samoizolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 266 osoba.

Splitsko dalmatinska županija: 266 novih slučajeva

U Splitsko-dalmatinskoj županiji u posljednja 24 sata zabilježeno je 266 novooboljelih od Covid infekcije, dok je u bolnici umro 84-godišnji muškarac, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije u zadnja 24 sata obrađeno je ukupno 997 testova.

Od ukupnog broja 266 novooboljelih u županiji, 128 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.
U ovom trenutku ukupno se 2100 osoba nalazi u samoizolaciji, na bolničkom liječenju je 51 Covid pozitivna osoba, dok je šest osoba na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata umro je 84-godišnji muškarac, koji je uz brojne komorbiditete bio pozitivan i na Covid infekciju.

Dubrovačko-neretvanska županija: 39 novih slučajeva

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježeno je 39 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a dvanaest osoba je izliječeno, izvijestio je u subotu županijski stožer civilne zaštite.

Od dvanaest izliječenih njih sedam je iz Dubrovnika, tri iz Metkovića te po jedna s Mljeta i iz Ploča.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječi se sedamnaest osoba. U samoizolaciji se nalazi 729 osoba.

Od jučer obrađeno je 186 uzoraka, a od početka pandemije ukupno 17 931.
Županijski stožer civilne zaštite i dalje apelira na građane da se drže svih mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Stožera civilne zaštite RH.

Osječko-baranjska županija: 193 nova slučaja

U Osječko-baranjskoj županiji u posljednja 24 sata je 193 novopozitivnih na koronavirus, najviše od početka pandemije, rekao je u subotu na konferenciji za novinare Petar Lagator, načelnik županijskog Stožera Civilne zaštite.

U zadnja 24 sata u Kliničkom bolničkom centru Osijek i županijskom Zavodu za javno zdravstvo testirano je ukupno 469 osoba.

„Od toga je 193 uzorka bilo pozitivno, što je najveći broj na području županije od početka pandemije. Sve je veća rasprostranjenost virusa jer novozaraženi dolaze iz čak 38 naselja. Najviše novopozitivnih je s područja grada Osijeka, njih 93, od čega 84 iz Osijeka, šestoro iz prigradskog naselja Tenja i troje iz prigradskog naselja Višnjevac“, rekao je Lagator.

Sa šireg područja Đakova novopozitivnih je 20, s područja Belišća i Valpova po 11, a Ivanovac i Čepin imaju po devet oboljelih. Šest novopozitivnih osoba su iz Našica, četiri iz Dalja, po tri iz Donjeg Miholjca i Ernestinova, po dvije osobe su iz Aljmaša, Antunovca, Feričanaca, Forkuševaca i Vladislavaca. Beli Manastir, Bokšić Lug, Branjin Vrh, Donja Motičina, Đurđenovac, Ivanovci Gorjanski, Koška, Laslovo, Popovac, Satnica Đakovačka, Semeljci, Stipanovci, Uglješ i Viškovci imaju po jednu novopozitivnu osobu.

Na liječenju u KBC-u trenutno se nalaze 63 osobe koje su oboljele od Covida-19, od kojih je deset na respiratoru. Deset oboljelih osoba s lakšim simptomima hospitalizirano je u Općoj županijskoj bolnici Našice.

„U osječkom Domu za starije i nemoćne broj pozitivnih povećan je za četvero, pa ih je sada ukupno devet, no svi su u dobrom stanju. Povećan je i broj zaraženih učenika i djelatnika u osnovnim i srednjim školama, novopozitivno je njih sedam, a 95 novih je u samoizolaciji. Stanje u KBC-u Osijek, prema informacijama koje imamo, ocjenjujemo stabilnim, iako ima pozitivnih zdravstvenih djelatnika, no svi bolnički odjeli rade prema planu i programu“, naglasio je Lagator.

Mjera samoizolacije određena je za 137 novih kontakata oboljelih osoba, pa se na području županije u samoizolaciji nalazi 3.141 osoba, a od petka je određivanje mjere samoizolacije u ovlasti liječnika obiteljske medicine.

Policija je u zadnja 24 sata obavila 120 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji, no svi provjeravani zatečeni su na prijavljenoj adresi.

Službenici Ravnateljstva civilne zaštite, Državnog inspektorata i policije obavili su 48 nadzora, najviše u noćim klubovima i ugostiteljskim objektima. Utvrdili su 34 nepravilnosti za koja su izrekli usmena i pismena upozorenje, ali i prekršajne mjere.

Lagator je izvijestio kako je na sjednici županijskog Stožera zaključeno kako se dio građana ne ponaša primjereno aktualnoj epidemiološkoj situaciji. Stoga se pripremaju strože mjere za područje županije kojima će se pokušati zaustaviti širenje zaraze i zaštititi rizične ustanove i osobe, a time i sve građane.

„Prije svega one bi se odnosile na dodatno ograničavanje javnih i privatnih okupljanja građana, dodatno skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, obveznog nošenja zaštitnih maski i na otvorenom prostoru na lokacijama gdje nije moguće držati propisanu distancu, te uvođenje dodatnih mjera kod skrbi za starije osobe“, rekao je načelnik županijskog Stožera CZ.

Vukovarsko-srijemska županija: 68 novih slučaja

U Vukovarsko-srijemskoj županiji u posljednja 24 sata je 68 novozaraženih koronavirusom, a jedna je osoba preminula, priopćio je u subotu županijski Stožer civilne zaštite.

Među novooboljelima devet je osoba iz Vukovara, po pet iz Vinkovaca, Bogdanovaca i Starih Jankovaca, po četiri iz Iloka i Jarmine, tri iz Antina, po dvije iz Županje, Drenovaca i Starih Mikanovaca, te po jedna iz Slakovaca, Cerića, Gunje, Ilače, Ivankova, Karadžićeva, Lovasa, Novih Jankovaca, Novih Mikanovaca, Soljana, Tovarnika i šest osoba sa boravištem izvan županije.

Jedna je osoba preminula.

Od početka epidemije u županiji su obolile 1523 osobe, od kojih su 1164 osobe izliječene, a 20 je preminulih osoba.

Trenutno je u županiji 18 osoba hospitalizirano zbog Covid-19 bolesti.
U protekla 24 sata testirano je 225 osoba, te je testiranih do sada 15609 osoba.
U samoizolaciji su 1082 osobe.

Brodsko-posavska županija: 12 novih slučajeva

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije izvijestio je u subotu o 12 novooboljelih od koronavirusa.

Pod nazorom liječnika u slavonskobrodskoj bolnici trenutno je 18, a u novogradiškoj bolnici četiri su osobe pozitivne na koronavirus. Jedan pacijent je na respiratoru.

Na koronavirus trenutno je u županiji pozitivno 175 osoba.

Pod mjerom samoizolacije na području Brodsko-posavske županije trenutno su 783 osobe, što je za 105 osoba više nego u petak.

U ovoj županiji od izbijanja pandemije koronavirusom je zaraženo ukupno 900 osoba.

Bjelovarsko-bilogorska županija: 41 novi slučaj

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 41 je novi slučaj zaraze koronavirusom, a jedna osoba je umrla, priopćili su u subotu iz županijskog Stožera civilne zaštite.

S područja grada Bjelovara 19 je novozaraženih, pet je iz grada Garešnice, po četiri novozaražene osobe su s područja gradova Grubišno Polje i Daruvar te općine Sirač, a po jedna osoba s područja je grada Čazme te općina Končanica, Dežanovac, Nova Rača i Severin.

U protekla 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije umrla je jedna osoba.

Trenutno je u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 196 aktivnih slučajeva zaraze Covidom-19.

U samoizolaciji je 921 osoba.

Nacionalni stožer: Rekordnih 2242 nova slučaja, 16 preminulih

Komentiraj