Župan Varaždinske županije Radimir Čačić proglasio je u četvrtak elementarnu nepogodu – sušu – za područje općina Vinica, Petrijanec, Bednja, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ, što je, nakon mraza, tuče, olujnog i orkanskog vjetra, već šesta elementarna nepogoda proglašena ove godine u toj županiji.

“Na području osam općina, suša je nanijela velike štete na poljoprivredi u razdoblju od 1. srpnja do 14. rujna 2017., a najviše su stradale ratarske i povrtlarske kulture te krmno bilje. Prema prvim procjenama šteta iznosi gotovo 43 milijuna kuna”, navodi se u odluci o proglašenju elementarne nepogode.

Dugotrajno sušno razdoblje s ekstremno visokim temperaturama i bez oborina oštetilo je poljoprivredne kulture, što se odrazilo na visinu prinosa, a time i prouzročilo daljnje probleme poljoprivrednim proizvođačima. Zbog toga je Županijsko povjerenstvo za procjenu šteta od elementarnih nepogoda zatražilo od gradova i općina da njihova povjerenstva procjene štete od suše na svom području, a prijave su stigle od općina Vinica, Petrijanec, Bednja, Maruševec, Vidovec, Veliki Bukovec, Mali Bukovec i Sveti Đurđ. Nakon toga je Županijsko povjerenstvo predložilo županu da donese Odluku o proglašenju elementarne nepogode”, stoji u odluci.

Komentiraj