Župan: “Nije dobro da se odluka o uvođenju građanskog odgoja donosi preko noći”

Mario Župan, predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Skupštini Grada Zagreba,  za Zagreb News govori o aktualnim potezima gradske vlasti i problemu otpada

Grad Zagreb je zadnjih tjedana donio nekoliko velikih odluka. Nakon niza godina i burne rasprave u javnosti ukidaju se nove prijave za mjeru roditelj-odgajatelj. Osim toga, na iznenađenje školskog kadra, najavilo se uvođenje građanskog odgoja u školama za ovu školsku godinu. O tim temama i o problemima studenata u Zagrebu za Zagreb News govori predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a i HSLS-a u Gradskoj skupštini i savjetnik za studentska pitanja ravnatelja Studentskog centra u Zagrebu Mario Župan.
ZgNews: Koji su glavni problemi studenata u gradu? Koji bi se projekti trebali ostvariti da se oni riješe i radi li grad na rješenjima?
Sveučilište u Zagrebu brine se za 60 do 70 tisuća studenata. Studentski centar je ustanova koja ima kapaciteta oko sedam i pol tisuća kreveta u četiri studentska doma. Brinemo se kroz studentske menze o prehrani studenata i brinemo se o usluzi student-servisa preko kojeg godišnje radi preko 40 tisuća studenata. Ono što je najbitnije, u suradnji s Vladom, Gradom Zagrebom i Sveučilištem, rješavanje je studentskih kapaciteta i kampusa Borongaj koji je veliki projekt u kojem bismo mogli napraviti još dvije tisuće studentskih kreveta, konferencijske dvorane sportskog sadržaja, a na kraju krajeva, u suradnji s fakultetima, Vladom i Gradom Zagrebom mogli bismo preseliti one fakultete koji su oštećeni u potresu. S tim bi studentski standard bio zadovoljen. U ovom trenutku imamo 10 i pol tisuća zahtjeva za studentskim smještajem dok imamo sedam i pol tisuća kreveta. Što se tiče suradnje s Gradom, Studentski centar nije obavio nijedan sastanak s njima. Uvijek je međusobna suradnja bila dobra. Grad je uvijek imao aktivnosti u Studentskom centru i naši kapaciteti su služili za razne konferencije i izložbe. Mislim da će doći do suradnje i u ovom trenutku je nastavljena karantena za studente oboljele od korone, koji prema pravilima Ministarstva, moraju u roku od 48 sati biti zbrinuti iz studentskih domova. Tu uslugu preuzima lokalna samouprava, a to je gradski Stožer. To funkcionira normalno, a što se tiče projekata i ostalih stvari, još nismo razgovarali s gradonačelnikom.
ZgNews: Gradonačelnik je rekao da će se ove školske godine uvesti građanski odgoj. Koje je vaše mišljenje o tome?
Građanski odgoj, što se tiče izbornog predmeta, već je bio 2019. predviđen u kurikulu. Ovo je malo iznenađenje gradske strukture. Vidjeli smo da Grad povlači odluku i da bi to ipak išlo za drugo polugodište. Tu trebamo uključiti struku, profesore, učitelje, ravnatelje i roditelje. To je jedna aktivnost koja nije predviđena u redovnoj nastavi i mislim da nije dobro da se takve odluke donose preko noći.
ZgNews: Neki smatraju da je građanski odgoj uvođenje ideologije u škole. Koje je vaše stajalište?
Ja nisam za takav način građanskog odgoja za našu djecu u osnovnim školama. Ali moramo vidjeti što je predlagatelj htio postići. Mi smo samo čuli da bi on uveo građanski odgoj bez konzultacije. Nismo ni u Skupštini o tome raspravljali. Ipak je tu struka, a i roditelji bi trebali dati mišljenje o tome.
ZgNews: HDZ i HSLS su u Skupštini tražili da se obustava mjere roditelj-odgajatelj odgodi i da se produlji do lipnja iduće godine. Mjera se prekinula petog rujna. Koje će biti posljedice?
Mjeru trebamo revidirati. Moramo pronaći novi model. Međutim, ne možemo raditi diskriminaciju prema onima koji imaju pravo javiti se na tu mjeru dok tu mjeru nismo revidirali i dok nismo predložili novo rješenje. Ovime Grad Zagreb nije dobio ništa. Samo je zaustavio da se nove majke, ali i očevi, ne mogu javiti na tu mjeru. Zašto smo tražili da se mjera do prvog lipnja prolongira? Žene, koje su u ovom trenutku trudne i koje rode do nove godine, imaju šest mjeseci porodiljnog te se onda mogu odlučiti hoće li koristiti mjeru. Ovako nijedna žena, koja je rodila čak u trećem mjesecu, nema pravo javiti se na mjeru. Šest mjeseci nakon poroda roditelj se može javiti za mjeru. Mjeru možda čak i treba revidirati, ali ne možemo nešto prekinuti i raditi diskriminaciju prema onima koji bi trebali imati ista ta prava dok će trenutni korisnici i dalje sudjelovati u toj mjeri. Prije svega, trebao se donijeti rebalans proračuna i financijski plan. Preko toga bi se vidjelo stvarno stanje koliko košta mjera i mogao bi se napraviti novi prijedlog.
ZgNews: Kako se gradska vlast nosi s problemom otpada?
Mi smo se u HDZ-u iznenadili na nespremnost i na loše odluke oko otpada. Gradonačelnik Tomašević je stvarno vrhunski koristio zabijanje zastave na Jakuševcu 2017. Najavio je zeleni grad Zagreb i bazirao je priču na zaštiti okoliša i otpadu. Od tog se ništa nije dogodilo. Neki dan se vratio natrag na Jakuševac, a nema rješenje. Otpad je problem dugi niz godina u Gradu Zagrebu i parcijalna rješenja o alternativnim lokacijama skladištenja i drobilici kad nema odgovora na pitanje što ćemo s otpadom kad ga preradimo nisu dobra. Gradskoj javnosti moramo jasno i glasno izaći s rješenjem otpada i lokacijom te moramo biti transparentni. Razumljivo je da otpad nitko ne želi u svojem dvorištu, ali u ovom trenutku mora se postići konsenzus. U ovom trenutku ne vidimo rješenje koje gradonačelnikova sadašnja struktura može pružiti što se tiče otpada.

Komentiraj