Župan Kolar planira Covid bolesnike smjestiti u hotel koji je zatvorila sanitarna inspekcija i to bez znanja vlasnika

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar planira oboljele osobe  od koronavirusa smjestiti u hotel koji nema minimalne tehničke uvijete i koji je po nalogu  sanitarne inspekcije zatvoren zbog legionele, javlja lokalni portal nizagorjemalo.hr.

Inicijativu, da se umjesto u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice, kada se za to pokaže potreba, oboljeli od virusa Covida-19 smjeste u hotel koji ne radi, pokrenuo je upravo župan Željko Kolar i to bez znanja vlasnika hotela.

Hotel bez minimalnih tehničkih uvjeta

“Mene nitko nije kontaktirao, a ne znam koga su drugog mogli. Jedino ako župan nije zvao Kineze u Kinu. Doista ne znam kako si je to gospodin Kolar umislio, ne znam na koji način bi to funkcioniralo. To nije jednostavno, pa treba neki novac da bi se to organiziralo. To je hotel, koji je zapušten, bez struje, plina, nije to bolnica. U toj zgradi, zatvorenom hotelu, ne postoje nikakvi zdravstveno-sanitarni uvjeti za smještaj bolesnika”, komentirao je Mario Rendulić u ime Spring Spa Hotela, tvrtke koja je vlasnik zgrade.

Vlasnik upoznat s odlukom inspekcije

Da ne postoje sanitarni uvjeti za ikakav rad, osobito ne za smještaj pacijenata i to još s virusom COVID-19, potvrdio je za portal nizagorjemalo.hr Mario Rendulić koji je upoznat s činjenicom da je Sanitarna inspekcija u hotelu pronašla legionelu.

A da je legionela pronađena u hotelu potvrdili su lokalnom portalu i u Državnom inspektoratu.

“Mi smo 16. rujna od epidemiloga iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije dobili obavijest da su u dva uzastopna uzorka vode pronašli legionelu. Odmah idući dan, 17. rujna na teren je izašla Sanitarna inspekcija i hotelu izdala Rješenje o provođenju sigurnosnih mjera za smanjenje rizika od legionarske bolesti”, odgovorili su u Državnom inspektoratu.

Hotel je, dakle, trebao obaviti čišćenje, dezinfekciju, osigurati podizanje temperature vode u cijevima i ispuniti niz drugih uvjeta da bi se ‘riješili’ legionele. Umjesto toga, poslali su samo obavijest da su 30. rujnom prestali s radom.

Bakterija pogubna za oboljele od Covida 19

Legionela je bakterija, pravim imenom Legionella pneumophila. Nalazi se u vodi i vlažnome tlu, a često je prisutna u vodoopskrbnim sustavima, u vodovodima. Uvjeti pogodni za rast i razmnožavanje legionele su i, između ostaloga, zatvoreni dijelovi zgrada i malo gostiju u hotelu. Bakterija je vrlo važan uzročnik upale pluća. Od legionarske bolesti mogu oboljeti i posve zdrave osobe, međutim, češće obolijevaju stariji ljudi, naročito oni sa kroničnim bolestima pluća, srca i bubrega, te oslabljenim imunološkim sustavom.

Dakle, riječ je o bakteriji koja bi Covid bolesnike mogla doslovno dokrajčiti.

U subotu je Bolnicu u Stubičkim Toplicama posjetio ministar Vili Beroš koji specijalne bolnice vidi kao sekundarne centre za smještaj bolesnika. Nakon sastanka, Beroš je u telefonskom razgovoru rekao da se o tome razgovaralo i proljetos.

 

Komentiraj