Zubak najavio žalbu na presudu suda kojom mu je odbačena tužba od 200 mil. dolara protiv Hrvatske

Poduzetnik i trgovac oružjem Zvonko Zubak u ponedjeljak je izgubio spor koji je vodio protiv Republike Hrvatske pred Općinskim građanskim sudom u Zagrebu. Presudu je u ponedjeljak donijela sutkinja tog suda Romana Hukelj, a njome se odbija zahtjev Zvonka Zubaka kojim je od države tražio da mu isplati 200 milijuna dolara za kupnju raketnog sustava S-300. Osim toga, Zubak je tražio da mu država plati i zatezne kamate, a budući da je riječ o slučaju koji se proteže na gotovo 20 godina riječ je o nekoliko stotina milijuna kuna dodatnih zateznih kamata. No sutkinja Romana Hukelj je odbacila sve zahtjeve Zvonka Zubaka pa tako i onaj da mu država mora vratiti i komponente raketnog sustava S-300.

Posljednje ročište u ovom predmetu održano je 14. rujna ove godine, a presuda je objavljena u ponedjeljak. Za očekivati je da će se Zubak žaliti Županijskom sudu jednako kao što je to učinio i ranije kada je Općinski građanski sud već jednom odbacio njegovu tužbu jer je navodno zastupila zastara, ali je Županijski sud tu presudu poništio te je naložio novo suđenje. Predmet u kojem Zvonko Zubak traži 200 milijuna dolara od Hrvatske je jedan od najeksponiranijih u Hrvatskoj prije svega jer je riječ o ogromnoj odšteti koja bi mogla ozbiljno naštetiti državnim financijama, a potom i jer se radi o trgovini oružjem, odnosno o nabavi raketnog sustava još za vrijeme Domovinskog rata. S-300 je naziv za seriju ruskih dalekometnih protuzračnih raketa koje proizvodi Almaz Scientific Industrial Corporation, a sredinom devedesetih radilo se o jednom od najmodernijih raketnih sustava te ga je Hrvatska pompozno i predstavila na mimohodu na zagrebačkom Jarunu 1995., kada su se u otvorenom  automobilu vozili tadašnji predsjednik Franjo Tuđman i ministar obrane Gojko Šušak.

Zvonko Zubak za Nacional je u ponedjeljak poslijepodne izjavio da je na putu te da još nije stigao pročitati presudu jer je njeno čitanje bilo predviđeno za srijedu, ali je zbog njemu nepoznatih razloga sutkinja bez prisustva njegovih odvjetnika presudu objavila u ponedjeljak. Zubak nam je rekao da je riječ o skandaloznoj presudi koja nema veze sa slobodnim pravosuđem te da je očito da je donesena pod pritiskom politike. Zubak je o presudi još i dodao:

“Ovakva presuda ne smije opstati i naravno da ću se ponovno žaliti. U pravnoj državi ne bi smjela postojati mogućnost da se ne plati nešto što je isporučeno. Postavljam sada pitanje da ako država ovako javno otima, zašto bi bilo tko od nas plaćao bilo kakve račune toj istoj državi. Poručujem da ja nisam Todorić i da neću se postaviti kao on jer ja od ove države nisam ništa dobio i ništa joj ne dugujem.”

Inače, Zubak je preuzeo potraživanja tvrtke Winsley Finance Limited za ugovor koji je navodno potpisan u srpnju 1994. između bivšeg ministra obrane Gojka Šuška i tvrtke Winsley Finance Limited. Država je, inače, tijekom dugogodišnjeg postupka u više navrata mijenjala svoja stajališta o kupoprodaji raketnog sustava. Tvrdilo se da Šuškov potpis na predugovoru kojim su dogovoreni cijena i uvjeti isporuke S-300 nije originalan, a čak i da jest, država je osporavala njegovu valjanost navodeći da bivši ministar obrane nije imao nikakvih ovlaštenja za samostalno odlučivanje o tom poslu. Osim ugovora, država je osporavala i koliko je uopće sustava isporučeno jer je prema ugovoru plaćanje trebalo uslijediti nakon što u Hrvatsku bude dopremljeno 25 posto sustava. O okolnostima posla na sudu su ispitani brojni ministri obrane koji su naslijedili Šuška, i to Andrija Hebrang, Pavao Miljavac, Jozo Radoš i Željka Antunović, ali i Čeh Petr Pernička koji je zastupao tvrtku Winsley Finance Limited.

U presudi objavljenoj u ponedjeljak stoji da su Zubakovi zahtjevi za odštetom odbijeni jer nije dokazano da su Hrvatskoj isporučeni svi dijelovi raketnog sustava S-300, odnosno da su prihvaćena svjedočenja dijela svjedoka koji su izjavili da je sustav bio neupotrebljiv za vojna djelovanja jer su nedostajali dijelovi poput radara. Zato je sud procijenio da nisu ispunjene sve odredbe ugovora između tvrtke Winsley Finance Limited i Republike Hrvatske.

Zanimljiv je dio presude u kojem se govori o predugovoru koji je potpisao bivši ministar obrane Gojko Šušak, koji su Zubakovi odvjetnici naknadno uvrstili kao dokazni materijal. Sutkinja Romana Hukelj taj je dokument odbacila te je na jednom mjestu u presudi doslovno navela da “se radi o krivotvorini sačinjenoj da bi se bitno ojačala pozicija tužitelja u sporu”. Nakon ovih teških kvalifikacija iz presude Općinskog građanskog suda ostaje vidjeti hoće li se Zubak žaliti Županijskom sudu te hoće li se ova sudska trakavica koja traje od 2002. nastaviti ili će ova presuda biti potvrđena te će spor biti napokon i okončan.

Komentiraj