Zvjezda

ZSE: Obustavljeno trgovanje dionicama Agrokorovih kompanija

Na Zagrebačkoj burzi danas se očekuje oprezno trgovanje, kao i proteklih dana, a prema odluci Burze neće se trgovati dionicama kompanija iz sastava Agrokora sve do objave informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe vjerovnika tog koncerna.

Od 5 analitičara, koji su sudjelovali u anketi Hine, njih 2 danas očekuje pad Crobexa, a 3 stagnaciju.

Crobex indeks u srijedu je bio u neznatnom plusu, za 0,02 posto, na 1.845 boda, dok je Crobex10 oslabio 0,10 posto, na 1.076 bodova.

Redovni promet dionicama iznosio je 9,04 milijuna kuna, što je oko četiri milijuna kuna više nego dan ranije.

“Blage promjene i različit smjer kretanja dioničkih indeksa, uz nešto življu trgovinsku aktivnost, obilježili su jučerašnje trgovanje na domaćoj burzi. Danas očekujemo pad dioničkih indeksa”, kaže Jozo Leko, broker u Splitskoj banci.

A jutros je Zagrebačka burza objavila da se obustavlja trgovanje dionicama kompanija iz sastava Agrokora – Leda, Jamnice, Zvijezde, Tiska, Vupika, Belja, Žitnjaka i PIK Vinkovaca – a obustava će trajati do objave informacija o okolnostima vezanim uz nacrt strukture nagodbe Agrokora.

Izvanredni povjerenik Agrokora Ante Ramljak u srijedu je, naime, predstavio “Prijedlog restrukturiranja – nacrt strukture nagodbe” koncerna. Kako je pojasnio, osnova strukture nagodbe je da se formira potpuno nova umanjena grupa u obliku holdinga s operativnim kompanijama u koje će se onda prenijeti imovina zdravog dijela kompanije, oslobođene jamstva i dugova, a bit će u vlasništvu dobavljača, banaka i vlasnika obveznica.

Dio dugova, odnosno sve što ostane na staroj organizaciji, na starom Agrokoru, otpisat će se, otvoriti stečajevi i likvidacija tih kompanija, rekao je izvanredni povjerenik. Naveo je i da prema strukturi nagodbe, postojeći dioničari kompanija u sustavu Agrokora “ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica”.

“Nažalost, ulaganje u dionice i trgovanje na burzi je vrlo rizičan poslovni poduhvat i vrlo rizičan posao. Prema ovoj strukturi nagodbe, dioničari Leda i svih drugih kompanija u sustavu Agrokora ovim gube u potpunosti vrijednost svojih dionica”, rekao je Ramljak na novinskoj konferenciji.

Najveći promet jučer imala je dionica Medike, kojom je ostvareno 3,46 milijuna kuna, a cijena joj je snižena za 1,43 posto, na 13.800 kuna.

S prometom od 751,1 tisuću kuna slijedi dionica Valamar Riviere, koja je pojeftinila 0,27 posto, na 43,58 kuna.

Dionica Atlantske plovidbe protrgovano je za 646,9 tisuća kuna, uz pad cijene za 1,39 posto, na 645,90 kuna.

Među tim dionicama najviše se trgovalo dionicom Leda, za 425,9 tisuća kuna, dok im je cijena snižena za 2,93 posto, na 670,01 kunu.

Najveća je gubitnica, pak, dionica Jamnice s padom cijene za 13,73 posto, na 11.000 kuna, a njome je ostvaren promet od 400,75 tisuća kuna.

Uz skromniji promet od 86,5 tisuća kuna, dionici Belja cijena je skliznula za 2,65 posto, na 4,41 kunu.

Među vijestima se jutros ističe i objava Arena Hospitality Group da je sa Zagrebačkom bankom sklopila ugovor o zajmu u iznosu od 64 milijuna eura i prateći ugovor o hipoteci. Zajmom će biti refinancirani svi postojeći zajmovi odobreni tvrtki od strane Zagrebačke banke, kao i tri zajma prethodno odobrena od strane Hrvatske banke za obnovu i razvitak (HBOR), po ujednačenim i povoljnijim uvjetima.

Transakcija je rezultat uspješnog poslovanja tvrtke i urednog ispunjavanja obveza prema zajmodavcu, navodi se u priopćenju Arena Hospitality Groupa.

Komentiraj