OTET U EGIPTU U Kairu otet geodetski tehničar Tomislav Salopek

U Kairu je prekjučer otet 31-godišnji hrvatski državljanin Tomislav Salopek. Radio je za francusku multinacionalnu kompaniju CGG, na poslovima geodetskog tehničara. Salopek je porijeklom iz Slavonije, iz blizine Vrpolja. Razlozi otmice još nisu poznati.

Salopek je otet je 22. srpnja ujutro dok je službenim automobilom putovao na posao u francusku kompaniju. Njegov automobil zaustavila je naoružana skupina koja je prisilila vozača da napusti vozilo, a zatim su se odvezli u nepoznatom smjeru, objavilo je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.

Navode kako od prvog trenutka poduzimaju sve potrebne radnje, a zajedno s Veleposlanstvom RH u Kairu i drugim hrvatskim institucijama u stalnom su kontaktu s nadležnim institucijama u Egiptu, Delegacijom EU u Kairu, francuskom kompanijom kao i partnerskim službama kako bi dobili informacije o otetom hrvatskom državljaninu.

Francuska tvrtka odmah je o otmici obavijestila hrvatsko veleposlanstvo, koje je zatim obavijestilo Ministarstvo vanjskih poslova (MVEP). Ministarstvo je u stalnom kontaktu s obitelji. Zasad nema zahtjeva za otkupninom. Kontaktirana je i delegacija Europske unije u Kairu. Naše objavještajne službe surađuju s kolegama u Egiptu i Francuskoj. U Egiptu je istraga u tijeku – uključene su policija, vojska i nacionalna sigurnost.

Komentiraj