Zrinka Paladino u NU2 otkrila aferu o gradnji u Zagrebu tešku desetke milijuna kuna

Dalibor Urukalovic/PIXSELL

gošćadanašnje emisije “Nedjeljom u 2” bila je Zrinka Paladino, zamjenica pročelnika gradskog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Zagreba. Paladino je u centar pozornosti došla prije nekoliko tjedana kad je objasnila pojedinosti dobivanja dozvole za, sad već uklonjenu, terasu na Cvjetnom trgu.

“U Hrvatskoj je dosta trulo, mogu govoriti o konzervatorstvu u Hrvatskoj, to je moje područje. U problemu smo, bilo da je riječ o političkim pritiscima, bilo da je riječ o nesređenosti, nedostaju nam pravilnici i zakoni”, rekla je Paladino u uvodu emisije.

“2010. je raspisan natječaj za mjesto zamjenika pročelnika, ja sam aplicirala, imala sam neupitne reference. Sigurno mi nije odmoglo poznanstvo mog supruga s gradonačelnikom”, rekla je Paladino, supruga liječnika Josipa Paladina.

“Mene malo baca u sjenu to što Bandić neće komentirati, ne znam zašto se povuklo ime mog supruga. Zbog njegovog posla, na sreću ili žalost, moj suprug ima velik krug ljudi koji ga zovu prijateljem. Međutim, oni koji su pravi prijatelji su se pokazali”, rekla je Paladino ljuta što Bandić nije komentirao njenu stručnu procjenu već se pozvao na prijateljstvo sa suprugom.

“Nije mi žao što sam istupila, ali pitanje moje smjene vezano je za jedan puno veći predmet. Ta smjena je došla kao ideja da me se eliminira iz Zavoda. Ja mislim da svoj posao radim stručno”, rekla je Paladino.

Otkrila aferu o zgradama na Maksimiru

“Konzervatori se ne bave samo izdavanjem dozvola, puno važniji zadaci su zaštita kulturnih dobara. Treće su konzervatorski nadzori. Međutim, zaboravlja se da konzervatori imaju angažman u izmjenama za prostorne planove”, objasnila je ukratko svoj posao Zrinka Paladino dodavši da se prema GUP-u u Maksimiru planira još nekoliko nebodera što, smatra ona, nije prihvatljivo jer taj prostor to ne može podnijeti.

“Ja sam vrlo mali broj predmeta mogla dobiti u ruke zbog odnosa u Zavodu. Ovo je došlo u moje ruke, sigurno nije jedino što je izašlo iz Zavoda. Znam tko je moju odluku preinačio iz negativne u pozitivnu, to je napravljeno po nalogu pročelnika”, rekla je Paladino.

“GUP-ovi su strateški dokumenti gradova, a na vrhu grada je Gradonačelnik. Kad se gospodin Željko Horvat počeo baviti GUP-om, to je postao sve samo ne GUP”, otvorena je Paladino.

Bandić joj rekao da je “lijevo jaje” i prijetio da će je sa sastanka izbaciiti “poput kufera”

“Moj odnos s gradonačelnikom je kompleksan. Meni je nadređen Silvije Novak, ja s njim već pet godina nemam kontakta. Imala sam jedan primjer na predmet tada, pročelnik je moju kritiku teško podnio. Tada mi je rekao da više neću ništa znati što se događa u Zavodu. Veliki je problem to individualno odlučivanje, mi smo imali samo dva kolegija u šest godina. Pročelnik je bio nadglasan pa mu se nije isplatilo to sazivati jer on gura svoje ideje”, objašnjava situaciju u Zavodu Paladino.

Ispričala je i o susretu s Bandićem upravo zbog pročelnika Silvija Novaka.

“Vrlo neprimjereno mi je rekao. Rekao mi je da je Novak sitan kokošar, ali da je njegov pročelnik. Rekao je da su zamjenici lijeva jaja pa da stojim tamo gdje me on stavio”, ispričala je Paladino o sastanku s Bandićem zbog pročelnika Silivija Novaka.

Na drugom sastanku joj je, kaže, rekao da će je “poput kufera izbaciti van”

“Odmah sam počela plakati, nadala sam se da će netko od suradnika dignuti za mnom, i njih se vrijeđalo”, kaže Paladino o drugom sastanku s Bandićem.

O Horvatinčićevoj garaži

Progovorila je i o garaži koju je njoj i suprugu na korištenje dao Tomislav Horvatinčić.

“Ja sam tu postupila stručno. Moj suprug je otišao na razgovor s Horvatinčićem, znaju se cijeli život. Mi imamo stan u centru, moj suprug je želio iznajmiti garažu u Horvatinčića. Horvatinčić je tu prijateljski postupio, nije htio ni čuti za najam”, ispričala je Paladino.

“Mislim da je Horvatinčić osjetio ljudsku potrebu i da učini uslugu”, rekla je Paladino. “Nema ugovora, mi nismo to iznajmljivali. Sastanak je njih dvojice završio tako da ćemo mi, kad budemo u stanju, tu garažu otkupiti”, dodala je Paladino.

Paladino je rekla da nema nikakvog interesa u politici iako bi, kako je rekla, tako valjda bilo lakše.

“Ugrozila sam samo svoju egzistenciju, ničiju drugu. Možda mogu dobiti otkaz, ali onda bi se trebalo dokazati da sam pogriješila”, rekla je Zrinka Paladino.

“Moj suprug je u specifičnoj priči, idući tjedan počinje suđenje što nas je dovelo u tešku situaciju. Živimo od naših plaća, moj suprug je iz imućne obitelji, snaći ćemo se”, rekla je Paladino. Njen suprug optužen je u slučaju Karlovačke banke.

“On će svoju čistu savjest dokazati na sudu”, rekla je Paladino.

“Malo slabije spavam, ali ću se naspavati kad sve ovo prođe”, komentirala je Paladino o svjetlima reflektora koje je svojim istupom privukla na sebe.

“Bilo je spomena i o Britancu. I tamo se kršila procedura, ja osobno nisam dobila projekt. Britanac, koliko znam, kao i Trg žrtava fašizma rješava ista arhitektica, meni osobno nepoznata”, rekla je Paladino kratko o uređenju Britanca. Ona je projekt odbila.

Komentiraj