Zrinka Paladino nezadovoljna “Horvatinčićevim terasama” i stanjem u Gradskom zavodu

Pixell

Zamjenica pročelnika zagrebačkog Gradskog zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode Zrinka Paladino u petak je, potaknuta događanjima vezanim uz postavljanje pa uklanjanje zimske terase na Cvjetnom trgu, na svom Facebook profilu izrazila nezadovoljstvo stanjem u Zavodu u kojem, kako tvrdi, ima puno nepravilnosti.

 

Navodi da je zamjenik pročelnika Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Alan Ordulj još početkom rujna osobno došao pročelniku Zavoda Silviju Novaku te mu uručio dva projekta na hitnu ovjeru – Trg Petra Preradovića i Britanski trg.

“U Gradskom zavodu za zaštitu spomenika kulture i prirode, u kojem sam u ulozi, ni manje ni više, zamjenice pročelnika, priča je otpočela osobnim dolaskom zamjenika pročelnika Gradskog ureda za graditeljstvo (i ostalo) koji je pročelniku Silviju Novaku početkom rujna uručio dva projekta na hitnu ovjeru. Odabrana je osoba od povjerenja, koja istovremeno još hitnije “odrađuje” i Britanac i koješta drugo (čak mnogo kobnije po grad) pa je za tri dana rješenje i izdano. Uručeno je ponovno istom zamjeniku pročelnika koji je po njega osobno došetao, a jučer ujutro je isti s velikim zanimanjem prošetao mjestom zločina i sigurno se, ne treba u to sumnjati, s gradonačelnikom zgražao nad zatečenom situacijom na milom nam trgu”, piše Paladino na Facebooku.

Navodi i da u Zavodu, u kojem, nakon što je prije šest godina glasovima na kolegiju kolektivno nadglasan, pročelnik u svojim mandatima nije održao ni jedan stručni kolegij te u njemu sve važne predmete rješava jedan građevinski tehničar i dvije odabrane arhitektice.

Zato se Paladino pita tko bi mogao biti odgovoran za “Horvatinčićeve terase” na Cvjetnom trgu.

“O ‘Top Secret’ akciji nitko (osim par ljubimaca ljudskog lika) nije znao ništa, pa se ja eto pitam tko bi mogao biti odgovoran za nastalo stanje koje će vjerojatno kulminirati predstavom gradonačelnika, popraćenom vatrometom i sječom glava ‘sudionika’…”, kaže Paladino i pita: “Može li čovjek, ako stvarno traži glavnog krivca, sam sebe dekapitirati? Primaju li na Akademiju dramskih umjetnosti i šezdesetogodišnjake? Tko bi u ovoj cvjetnoj bajci bio najodgovorniji?”

“Glavni i odgovorni urednik ili ono dvoje najniže pozicioniranih službenika u dva ‘odgovorna’ gradska ureda, koji žive i postupaju u strahu i uvjerenju da ukoliko ne otipkaju sve što im se naloži od strane pročelnika, dobivaju otkaz (premda bi trebalo biti baš obrnuto)…”,  ističe te dodaje kako će vjerojatno ona, nakon objave na Facebook profilu, dobiti otkaz.

Paladino je za Hinu izjavila kako je bila na godišnjem odmoru kada je pitanje terasa na Cvjetnom trgu došlo u Zavod i kada je riješeno te da to nije ni prvi ni zadnji takav predmet koji dolazi u Zavod.

“Ono što me osobno ponižava, a vezano je i za moju struku i za moj znanstveni status, jest činjenica da sam doktor znanosti i zamjenik pročelnika i ne bih smjela biti izolirana od rješavanja ključnih stvari u Zavodu”, rekla je te dodala da se sva odobrenja Zavoda reflektiraju i na nju jer je druga osoba u Zavodu iako, kako tvrdi, Zavod vodi samo jedna osoba koja ima dvije-tri osobe od povjerenja, dok 20 ljudi u tom Zavodu stručno i kvalitetno odrađuje svoj posao i pate skupa s njom. “Novak sam ili pod pritiskom donosi odluke”, tvrdi Paladino.

“Što je previše je previše. To je po nadzorni, konzervatorski zavod, krajnje ponižavajuće i poražavajuće”, rekla je.

Kazala je i da sad “očekuje otkaz” i kako će reakcija gradonačelnika Milana Bandića vjerojatno biti burna, ali i dodala da joj nije mjesto u takvom vođenju Gradskog zavoda.

“Više puta sam urudžbirala predstavke osobno gradonačelniku i na Grad Zagreb na takvo vođenje Zavoda, na nestručnost, na bezobrazluk, na bahatost”, rekla je te dodala da joj je Bandić poručio na jednom sastanku kako treba znati gdje joj je mjesto, a da se ona, kao doktorica znanosti,  s tim ne može pomiriti.

Komentiraj